Špinatai ir jų gydomieji būdai « Mokslo diena « 

Špinatai ir jų gydomieji būdai



 

Sergant širdies ir kraujagyslių ligomis

Sergant hipertenzija

Sergant hipotonija

Sergant plaučių ligomis

Sergant kvėpavimo takų ligomis

Sergant bronchitu ir bronchine astma

Sergant burnos ir gerklės ligomis

Sergant angina

Sergant kepenų ligomis

Sergant tulžies ligomis

Sergant inkstų ligomis

Sergant šlapimo pūslės ligomis

Sergant skrandžio ir žarnyno ligas

Sergant gastritu

Siekiant pagerinti virškinimą

Siekiant sustiprinti ir išvalyti

Esant rėmeniui

Sergant odos ligomis

Sergant kaulų ligomis

Esant nugaros negalavimams

Esant raumenų negalavimams

Sergant peršalimo ligomis

Esant nerviniams negalavimams

Sergant moterų ligomis

Sergant vyrų ligomis

Sergant vaikų ligomis

Siekiant pagerinti smegenų veiklą

Sergant kolitu

Esant vidurių pūtimui

Esant vidurių užkietėjimui

Sergant hemorojumi

Sergant onkologinėmis ligomis

Esant uždegiminiams procesams

Esant skausmams

Siekiant suaktyvinti skydliaukės veiklą

Esant kraujavimams

Siekiant pagerinti kraują

Siekiant pagerinti kraujo apytaką ir kraujotaką

Sergant mažakraujyste

Siekiant pagerinti kraujodarą

Esant galvos skausmams

Esant cholesteroliui

Sergant avitaminoze

Siekiant sustiprinti imunitetą

Sergant akių ligomis

Sergant ausų ligomis

Siekiant sustiprinti nagus

Sergant kojų ligomis

Sergant dantų ir dantenų ligomis

Siekiant sustiprinti plaukus

Esant nutukimui

 

spinatai

Ankstesniame skyriuje buvo išvardytos špinatų gydomosios savybės. Šiame skyriuje išskirsime pagrindinius praktikuojamus špinatų gydymo būdus sergant tam tikromis ligomis bei esant atitinkamiems negalavimams.

 

Sergant širdies ir kraujagyslių ligomis praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus esant dažnam ir neritmiškam širdies plakimui, jaučiamam širdies skausmui ir sergant širdies nepakankamumu;
Pastaba: Špinatuose yra magnio. Trūkstant magnio atsiranda dažnas ir neritmiškas širdies plakimas bei jaučiamas širdies skausmas. Juose yra niacino ir tokoferolo, kuris naudingas širdžiai. Šioje daržovėje yra kalio, kuris svarbus širdžiai.

■ Rekomenduojama gerti špinatų lapų sultis, po 1/3 stiklinės 2 kartus per dieną. Vartojama širdies ir kraujagyslių ligų rizikai mažinti;
Pastaba: Špinatuose yra liuteinas, kuris mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

■ 100 g špinatų sulčių, 100 g antaninių obuolių sulčių, 150 g morkų sulčių, 250 g dilgėlių sulčių. Gerti po 50-100 g 3-6 kartus per dieną šių sulčių kokteilio. Vartojama nuo širdies veiklos sutrikimų ir aterosklerozės;

■ Rekomenduojama vartoti šiuos sulčių mišinius nuo aterosklerozės.
6 dalys špinatų sulčių ir 10 dalių morkų sulčių;
3 dalys špinatų sulčių, 5 dalys salotų sulčių ir 8 dalys morkų sulčių;
4 dalys špinatų sulčių, 5 dalys salotų sulčių ir 7 dalys salierų sulčių;
3 dalys špinatų sulčių, 2 dalys petražolių sulčių ir 7 dalys morkų sulčių.

 

Sergant hipertenzija praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus ir jų patiekalus esant aukštam kraujo spaudimui;
Pastaba: Špinatuose yra magnio. Trūkstant magnio padidėja kraujo spaudimas.

■ Rekomenduojama gerti špinatų lapų sultis, po 1/3 stiklinės 2 kartus per dieną. Vartojama esant aukštam kraujo spaudimui;

■ Rekomenduojama vartoti šiuos sulčių mišinius esant aukštam kraujo spaudimui;
6 dalys špinatų sulčių ir 10 dalių morkų sulčių;
1 dalis špinatų sulčių ir 2 dalys morkų sulčių;
3 dalys špinatų sulčių, 7 dalys morkų sulčių, 4 dalys salierų sulčių ir 2 dalys petražolių sulčių.

■ Rekomenduojama valgyti špinatų salotas esant aukštam kraujo spaudimui.
Špinatų salotos: 250 g jaunų lapinių špinatų, 1 svogūnas, 1 valgomasis šaukštas aliejaus, 1 valgomasis šaukštas acto, druska ir pipirai. Tada nuvalyti špinatus, svogūną nuplauti, supjaustyti, sumaišyti, paskaninti aliejumi, actu ir prieskoniais.

 

Sergant hipotonija praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama gerti špinatų lapų sultis, po 1/3 stiklinės 2 kartus per dieną. Vartojama esant žemam kraujo spaudimui;

■ 6 dalys špinatų sulčių ir 10 dalių morkų sulčių. Šis sulčių mišinys vartojamas esant žemam kraujo spaudimui.

 

Sergant plaučių ligomis praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus sergant tuberkulioze;
Pastaba: Špinatai turi daug baltymų, įvairių vitaminų, geležies ir chrolofilo. Juose esantis liuteinas svarbus, kad plaučiai būtų sveiki.

■ 6 dalys špinatų sulčių ir 10 dalių morkų sulčių. Šis sulčių mišinys vartojamas sergant plaučių uždegimu ir tuberkulioze.

 

Sergant kvėpavimo takų ligomis praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama užpuolus kosuliui pirmomis dienomis gerti špinatų ir morkų sulčių mišinį;

■ Rekomenduojama vartoti karštą mišrainę su špinatais gaiviam kvėpavimui;
Karšta mišrainė su špinatais: Supjaustyti kubeliais kumpį. Tada nuolat maišant, apkepinti gerai įkaitintoje keptuvėje iki pasidengs traškia plutele. Apkepintą kumpį sudėti į atskirą indą. Į tą pačią keptuvę, kurioje kepė kumpis, įpilti aliejaus. Suberti susmulkintus svogūnus bei pakepinti, kol suminkštės. Paskui įpilti šlakelį obuolių acto, įberti šiek tiek cukraus ir druskos bei truputį garstyčių. Padidinti liepsną ir viską sumaišius gerai pakaitinti. Tada sudėti špinatų lapus ir kaitinti dar minutę, kol špinatų lapai suminkštės. Ši mišrainė patiekiama karšta.

■ Rekomenduojama vartoti špinatų ir obuolių salotas gaiviam kvėpavimui;
Špinatų ir obuolių salotos: 100 g špinatų, 1 rūgštus obuolys, 100 g lapinių arba gūžinių salotų, keletas ridikėlių, 1 svogūnas, 1 kietai virtas kiaušinis, aliejus, obuolių acto, druskos, cukraus, šviežių petražolių lapelių, raudonėlio pagal skonį. Tada špinatus bei salotas susmulkinti, obuolį supjaustyti griežinėliais, ridikėlius- skritulėliais, svogūną – žiedais. Šakute sumaigyti virtą kiaušinį bei sumaišyti ingredientus, sudėti į salotinę bei pabarstyti susmulkintais žalumynais.

■ Rekomenduojama vartoti salotas „Špinatinė palaima“ gaiviam kvėpavimui.
Salotos „Špinatinė palaima“: 150 g špinatų, 150 g rūgštynių, 0,5 stiklinės graikinių riešutų branduolių, 3 skiltelės česnako, nedidelis pluoštelis svogūnų laiškų, 2 valgomieji šaukštai aliejaus, truputėlis obuolių acto, druskos, petražolių ir krapų. Tada špinatų ir rūgštynių lapus išvirti pasūdytame vandenyje, truputį atvėsinti, nukošti ir nuspausti. Padažo pagaminimas: graikinių riešutų branduolius, česnakus, prieskoninius žalumynus ir svogūnų laiškus sugrūsti, kol gausis vienalytė masė. Tada atskiesti karštu virintu vandeniu, kol padažas būtų grietinės tirštumo, įberti druskos, įpilti obuolių acto ir aliejaus. Paruoštą padažą užpilti salotas, papuošti žalumynais ir patiekti.

 

Sergant bronchitu ir bronchine astma praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus esant bronchų spazmams;
Pastaba: Špinatuose yra magnio. Trūkstant magnio atsiranda bronchų spazmai.

■ 6 dalys špinatų sulčių ir 10 dalių morkų sulčių. Šis sulčių mišinys vartojamas sergant bronchitu.

 

Sergant burnos ir gerklės ligomis praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama gerti špinatų lapų sultis, po 1/3 stiklinės 2 kartus per dieną. Vartojama uždegiminiams procesams burnos ertmėje slopinimui;

■ Rekomenduojama gerti špinatų lapų sultis, po 1/3 stiklinės 2 kartus per dieną. Vartojama esant lengvam laringitui (gerklų uždegimas);

■ 6 dalys špinatų sulčių ir 10 dalių morkų sulčių. Šis sulčių mišinys vartojamas esant lengvam laringitui (gerklų uždegimas).

 

Sergant angina praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama gerti šviežias špinatų lapų sultis po 0,5 stiklinės 2-3 kartus per dieną. Vartojama sergant angina;

■ 3 dalis špinatų sulčių sumaišyti su 5 dalimis morkų sulčių. Išgerti per dieną. Vartojama sergant angina;

■ 3 dalys špinatų sulčių, 2 dalys petražolių sulčių, 4 dalys salierų sulčių ir 7 dalys morkų sulčių. Šis sulčių mišinys vartojamas sergant angina.

 

Sergant kepenų ligomis praktikuojamas špinatų gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus, nes stiprina kepenis, pagerina kepenų funkcijas ir valo kepenis.
Pastaba: Špinatuose yra cholinas, sudėtinė lecitino dalis, kuris saugo kepenis nuo suriebėjimo.
Laboratoriniais tyrimais nustatyta, jog špinatai veiksmingiau už kitas daržoves stabdo kepenų vėžio ląstelių vystymąsi.

 

Sergant tulžies ligomis praktikuojamas špinatų gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus, nes padeda apsisaugoti nuo tulžies pūslės vėžio.
Pastaba: Tiriant tulžies pūslės vėžiu sergančiuosius įsitikinta, jog špinatų vartojimas žymiai mažina tulžies pūslės vėžio riziką.

 

Sergant inkstų ligomis praktikuojamas špinatų gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus, nes jie naudingi inkstams.
Pastaba: Špinatuose yra vitamino A, kuris naudingas inkstams.

 

Sergant šlapimo pūslės ligomis praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus šlapimo išsiskyrimui paskatinti;

■ Rekomenduojama gerti špinatų lapų sultis, po 1/3 stiklinės 2 kartus per dieną. Vartojama sergant cistitu (šlapimo pūslės uždegimas).

 

Sergant skrandžio ir žarnyno ligas praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus sulėtėjus žarnyno peristaltikai, esant skrandžio ir žarnyno spazmams;
Pastaba: Špinatuose yra daug ląstelienos, kuri svarbi sulėtėjus žarnyno peristaltikai. Juose yra magnio. Trūkstant magnio atsiranda skrandžio ir žarnyno spazmai.

■ Rekomenduojama vartoti špinatų ekstraktą sergant skrandžio vėžiu;

■ Rekomenduojama valgyti špinatus, nes padeda apsisaugoti nuo gaubtinės žarnos vėžio;
Pastaba: Laboratoriniai tyrimai parodė, kad raudonųjų špinatų (Amaranthus gangeticus) ekstraktas stabdo gaubtinės žarnos vėžio ląstelių dauginimąsi.

■ Rekomenduojama gerti špinatų ir morkų sulčių, 2-3 savaites, kiekvieną dieną- ir kiekvieną dieną statyti klizmą. Šis sulčių mišinys vartojamas žarnynui išvalyti;

■ 6 dalys špinatų sulčių ir 10 dalių morkų sulčių. Šis sulčių mišinys vartojamas nevirškinant skrandžiui.

 

Sergant gastritu praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti virtą daržovių tyrę, kuriuose yra špinatai. Vartojama sergant lėtiniu gastritu;

■ Rekomenduojama gerti po 1-2 arbatinius šaukštelius špinatų sulčių 3 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį. Vartojama sergant hipoacidiniu gastritu;

■ 6 dalys špinatų sulčių ir 10 dalių morkų sulčių. Šis sulčių mišinys vartojamas sergant gastritu.

 

Siekiant pagerinti virškinimą praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus ir jų patiekalus virškinimui pagerinti;

■ 6 dalys špinatų sulčių ir 10 dalių morkų sulčių. Šis sulčių mišinys vartojamas nevirškinant skkrandžiui.

 

Siekiant sustiprinti ir išvalyti praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus organizmui stiprinti ir valyti. Taip pat jie padeda esant fiziniam nuovargiui ir blogai savijautai;
Pastaba: Špinatai valo visą organizmą bei veikia jį kaip antioksidantai. Jie yra pavasarį, vasaros, rudens ir žiemos daugiausiai energijos suteikiantis maistas. Špinatuose yra magnio. Trūkstant magnio atsiranda fizinis nuovargis ir bloga savijauta. Šioje daržovėje yra kalio, kuris svarbus vandens pasišalinimui iš organizmo.
Patartina špinatus vartoti pagyvenusiems žmonėms, nes daržovėje esančios maistinės medžiagos sulėtina senėjimo procesus.

■ Rekomenduojama gerti špinatų lapų sultis, po 1/3 stiklinės 2 kartus per dieną. Vartojama šlakų iš organizmo valymui ir organizmo stiprinimui;
Pastaba: Špinatuose yra liuteinas, kuris stiprina organizmą. Juose yra sveikatą saugančių ir gyvenimą prailginančių antioksidantų.

■ Rekomenduojama gerti špinatų ir morkų sulčių , 2-3 savaites, kiekvieną dieną. Šis sulčių mišinys vartojamas organizmui stiprinti;

■ 100 g špinatų sulčių, 100 g antaninių obuolių sulčių, 150 g morkų sulčių, 250 g dilgėlių sulčių. Gerti po 50-100 g 3-6 kartus per dieną šių sulčių kokteilio. Vartojama nuo jėgų išsekimo;

■ 25 g špinatų sulčių, 25 g salierų šaknų sulčių, 5 g česnako sulčių, 50 g bulvių sulčių, 100 g pasukų (kefyro). Šis sulčių mišinys vartojamas organizmui stiprinti;

■ 50 g špinato sulčių, 50 g saliero sulčių, 100 g agurkų sulčių, 5 g česnako sulčių, žiupnelis supjaustytų krapų ir petražolių lapelių. Šis sulčių mišinys vartojamas organizmui stiprinti ir išvalyti;
25 g špinatų sulčių, 25 g salierų sulčių, 100 g agurkų sulčių, 50 g morkų sulčių, 5 g česnako sulčių, 200 g kefyro arba rūgpienio. Šis sulčių mišinys vartojamas organizmui stiprinti ir išvalyti;

■ 250 g špinatų sulčių, 1 agurko sulčių ir 2 morkų sulčių. Šis sulčių mišinys vartojamas organizmui stiprinti;

■ Rekomenduojama organizmą valyti šiais sulčių mišiniais;
3 dalys špinatų sulčių, 7 dalys morkų sulčių, 4 dalys salierų sulčių, 2 dalys petražolių sulčių;
3 dalys špinatų sulčių, 10 dalių morkų sulčių, 3 dalys burokų sulčių;
4 dalys špinatų sulčių, 7 dalys morkų sulčių, 6 dalys salierų sulčių;
4 dalys špinatų sulčių, 8 dalys morkų sulčių, 2 dalys ropių sulčių, 2 dalys pipirnės sulčių;
4 dalys špinatų sulčių, 7 dalys morkų sulčių ir 6 dalys salierų sulčių;
3 dalys špinatų sulčių, 8 dalys salierų sulčių, 3 dalys agurkų sulčių ir 2 dalys petražolių sulčių.

■ Rekomenduojama valyti špinatų salotas organizmo atsparumo didinimui nepalankiems aplinkos faktoriams.
Špinatų salotos: 250 g jaunų lapinių špinatų, 1 svogūnas, 1 valgomasis šaukštas aliejaus, 1 valgomasis šaukštas acto, druska ir pipirai. Tada nuvalyti špinatus, svogūną nuplauti, supjaustyti, sumaišyti, paskaninti aliejumi, actu ir prieskoniais.

 

Esant rėmeniui praktikuojamas špinatų gydomasis būdas:

■ 6 dalys špinatų sulčių ir 10 dalių morkų sulčių. Šis sulčių mišinys vartojamas nuo rėmens.

 

Sergant odos ligomis praktikuojamas špinatų gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus, nes jie naudingi odai.
Pastaba: Špinatuose yra subalansuoto vario naudingo odai. Juose yra biotino, kuris svarbus odai.

 

Sergant kaulų ligomis praktikuojamas špinatų gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus sergant osteoporoze (kaulų liga, kuri pasižymi kaulų tankio mažėjimu, maža kauline mase ir kaulų trapumu).
Pastaba: Špinatuose yra yra kalcio, kuris svarbus kaulams. Siekiant jog neišsivystytų kalcio trūkumas, patartina špinatus valgyti ne dažniau, kaip 2-3 kartus per savaitę. Šioje daržovėje yra kalcio, kuris svarbus kaulams.

 

Esant nugaros negalavimams praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ 3 dalys špinatų sulčių, 2 dalys petražolių sulčių, 4 salierų sulčių ir 7 dalys morkų sulčių. Šis sulčių mišinys vartojamas esant nugaros skausmams.

 

Esant raumenų negalavimams praktikuojamas špinatų gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus esant raumenų mėšlungiui ir traukuliams.
Pastaba: Špinatuose yra magnio. Trūkstant magnio atsiranda raumenų traukuliai ir mėšlungis. Viena pagrindinių raumenų mėšlungio profilaktikos priemonių- vartoti pakankamai produktų, kuriuose yra daug magnio druskų. Vienas iš tokių produktų- špinatai. Juose yra biotino, kuris svarbus raumenų ląstelėms.

 

Sergant peršalimo ligomis praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama užpuolus kosuliui pirmomis dienomis gerti špinatų ir morkų sulčių mišinį;

■ Rekomenduojama vartoti šiuos sulčių mišinius prieš gripą ir esant peršalimui;
6 dalys špinatų sulčių ir 10 dalių morkų sulčių.
3 dalys špinatų sulčių, 5 dalys salotų sulčių ir 8 dalys morkų sulčių;
3 dalys špinatų sulčių, 2 dalys petražolių sulčių ir 7 dalys morkų sulčių.

 

Esant nerviniams negalavimams praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus, nes mažina nervinę tampą, stresą, nepaaiškinamą nerimą, baimę ir depresiją. Taip pat padeda esant padidėjusiam jautrumui, nervingumui, dirglumui ir miego sutrikimams (sunkiau užmiegama, prasčiau išsimiegama ir dažna nemiga);
Pastaba: Špinatuose yra daug magnio, kuris mažina nervinę įtampą, stresą, nepaaiškinamą nerimą, baimę, depresiją, padidėjusį jautrumą, nervingumą, dirglumą ir miego sutrikimus. Juose yra niacino, kuris naudingas nervams. Špinatuose yra subalansuoto vario – laimės hormono. Šioje daržovėje yra kalcio, kuris svarbus nervams.

■ Rekomenduojama gerti šviežias špinatų lapų sultis po 0,5 stiklinės 2-3 kartus per dieną. Vartojama nuo neurozės ir nervų sistemai stiprinti;

■ Rekomenduojama valgyti špinatų piurė, nes ji naudinga dirglios nervų sistemos asmenims.

■ 6 dalys špinatų sulčių ir 10 dalių morkų sulčių. Gerti po 1 stiklinę 3 kartus per dieną, prieš valgį. Vartojama nuo nemigos, neurozės ir vegetacinės distonijos.

 

Sergant moterų ligomis praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus priešmenstruacinio sindromo periodu ir besilaukiančioms moterims, Taip pat juos naudinga valgyti esant gimdos spazmams ir menstruacijų skausmams;
Pastaba: Špinatuose yra daug magnio, kuris mažina nervinę įtampą bei norą smaližiauti, kylant priešmenstruaciniu periodu. Trūkstant magnio atsiranda gimdos spazmai ir menstruacijų skausmams. Juose yra folio rūgšties, geležies ir vitamino B9, kurie svarbūs besilaukiančioms moterims. Juose tokoferolo naudingo lytiniams organams.

■ Rekomenduojama valgyti špinatus, nes padeda apsisaugoti nuo krūties ir gimdos kaklelio vėžio;
Pastaba: Laboratoriniai tyrimai parodė, kad raudonųjų špinatų (Amaranthus gangeticus) ekstraktas stabdo krūties vėžio ląstelių dauginimąsi. Tyrimais nustatyta, jog špinatuose esančių retinoidų chemoterapinis ir chemoprevencinis poveikis gimdos kakleliui.

■ Rekomenduojama gerti špinatų lapų sultis, po 1/3 stiklinės 2 kartus per dieną. Vartojama savijautos pagerinimui menstruacijų laikotarpiu ir menopauzės laikotarpiu. Taip pat gerina lytinių organų funkcionavimą, normalizuoja gimdos funkcionavimą ir padeda gydyti moterų nevaisingumą;
Pastaba: Špinatų sultyse yra vitamino E, kuris svarbus menopauzės laikotarpiu. Jų sultyse yra vitamino E, kuris normalizuoja gimdos funkcionavimą moterims ir padeda gydyti moterų nevaisingumą.

■ Rekomenduojama vartoti šiuos sulčių mišinius nuo klimakso (menopauzės) negalavimų;
6 dalys špinatų sulčių ir 10 dalių morkų sulčių;
3 dalys špinatų sulčių, 7 dalys morkų sulčių, 4 dalys salierų sulčių, 2 dalys petražolių sulčių.

■ Rekomenduojama vartoti pirtyje šiuos sulčių mišinius sergant lytinių organų ligomis ir kenčiant nuo klimakterinio (menopauzės) sindromo;
180 g špinatų sulčių ir 300 g morkų sulčių. Gerti po 100 ml;
90 g špinatų sulčių, 60 g petražolių sulčių, 120 g salierų sulčių ir 210 g morkų sulčių. Gerti po 100 ml.

■ Rekomenduojama gerti daržo toniką menopauzės laikotarpiu.
Daržo tonikas: Pluoštelis špinatų, 1 didelis pomidoras, 2 šparagų ūgliai, 3 salierų ūgliai. Ką tik išspaustos sultys sumaišomos ir išgeriamos.

 

Sergant vyrų ligomis praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus, nes padeda apsisaugoti nuo prostatos vėžio;
Pastaba: Tyrimas atskleidė, jog natūralus antioksidantas, esantis špinatų lapuose, lėtina prostatos vėžio vystymąsi. Špinatuose esantis karotinoidas kovoja su vyrų prostatos vėžiu, o neoksantinas verčia vėžio ląsteles susinaikinti.

■ Rekomenduojama gerti špinatų lapų sultis, po 1/3 stiklinės 2 kartus per dieną. Vartojama lytinių organų funkcionavimui gerinti, lytiniam pajėgumui didinti ir padeda gydyti vyrų nevaisingumą;
Pastaba: Špinatuose tokoferolo naudingo lytiniams organams. Jų sultyse yra vitamino E, kuris didina lytinį vyrų pajėgumą ir padeda gydyti vyrų nevaisingumą.

■ Rekomenduojama vartoti pirtyje šiuos sulčių mišinius sergant lytinių organų ligomis.
180 g špinatų sulčių ir 300 g morkų sulčių. Gerti po 100 ml;
90 g špinatų sulčių, 60 g petražolių sulčių, 120 g salierų sulčių ir 210 g morkų sulčių. Gerti po 100 ml.

 

Sergant vaikų ligomis praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus vaikams ir paaugliams, nes jie stimuliuoja kraujo gamybą ir ląstelių augimą;

■ Rekomenduojama valgyti špinatų piurė, nes ji naudinga vaikams.

■ 100 g špinatų sulčių, 100 g antaninių obuolių sulčių, 150 g morkų sulčių, 250 g dilgėlių sulčių Vaikams duoti po 1 valgomąjį šaukštą šių sulčių 3-6 kartus per dieną. Vartojama nuo nepakankamo augimo, išsivystimo, šlapinimosi į lovą, blogo apetito bei odos susirgimų.

 

Siekiant pagerinti smegenų veiklą praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus esant nuolatiniam protiniam nuovargiui, nesugebėjimui susikaupti, protinio darbingumo sumažėjimui, atminties susilpnėjimui, mieguistumui, blogai savijautai ir greitam nuovargiui, atsirandančiam dirbant įprastą darbą;
Pastaba: Špinatuose yra magnio. Trūkstant magnio atsiranda protinis nuovargis, nesugebėjimas susikaupti, protinio darbingumo sumažėjimas, atminties susilpnėjimas, mieguistumas ir greitas nuovargis, dirbant įprastą darbą. Špinatuose yra cholinas, sudėtinė lecitino dalis, kuris gerina atmintį. Cholinas- tai preparatas, apsaugantis smegenis nuo Alzheimerio ligos bei senstančias smegenis atgaivinanti priemonė. Špinatuose tokoferolo naudingo lytiniams organams.
Pažeistų smegenų ląstelių turinčias žiurkes maitinant špinatais pastebėtas teigiamas poveikis pažeistiems audiniams bei smegenų funkcionavimui.
Harvardo universitete atliktas pagyvenusių moterų tyrimas nustatė, jog daug smegenų pažintinę funkciją atstatančių antioksidantų turi žalialapės daržovės. Vienos iš tų daržovių – špinatai.

■ Rekomenduojama valgyti špinatų piurė užsiimantiems intensyviu protiniu darbu.

 

Sergant kolitu praktikuojamas špinatų gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama gerti po 1 arbatinį šaukštelį špinatų sulčių, prie valgį. Vartojama esant spazminiam kolitui.

 

Esant vidurių pūtimui praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus esant vidurių pūtimui;

■ Rekomenduojama gerti špinatų lapų sultis, po 1/3 stiklinės 2 kartus per dieną. Vartojama esant vidurių pūtimui.

 

Esant vidurių užkietėjimui praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus ir jų patiekalus užkietėjus viduriams;
Pastaba: Špinatuose yra magnio. Trūkstant magnio atsiranda vidurių užkietėjimas.

■ Rekomenduojama vartoti špinatų antpilą užkietėjus viduriams (sergant lėtiniu vidurių užkietėjimu);
Špinatų lapų antpilas: 10 g špinatų lapų įdėti į 1 stiklinę vandens. Gerti po 1/4 stiklinės 3-4 kartus per dieną.

■ Rekomenduojama gerti špinatų lapų sultis, po 1/3 stiklinės 2 kartus per dieną. Vartojama užkietėjus viduriams (lėtiniam vidurių užkietėjimui);

■ 6 dalys špinatų sulčių ir 10 dalių morkų sulčių. Šis sulčių mišinys vartojamas užkietėjus viduriams;
Pastaba: Špinatuose yra daug ląstelienos, kuri svarbi esant vidurių užkietėjimui.

■ Rekomenduojama gerti špinatų ir burokų sulčių mišinį užkietėjus viduriams;

■ Rekomenduojama gerti špinatų, burokų, morkų ir salierų sulčių mišinį užkietėjus viduriams;

■ Rekomenduojama gerti špinatų lapų, agurkų ir pomidorų sulčių mišinį, atskiestą tokiu pat kiekiu filtruoto vandens. Vartojama užkietėjus viduriams.

 

Sergant hemorojumi praktikuojamas špinatų gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama vartoti šiuos sulčių mišinius sergant hemorojumi.
6 dalys špinatų sulčių ir 10 dalių morkų sulčių;
4 dalys špinatų sulčių, 2 dalys ropių sulčių ir 8 dalys morkų sulčių.

 

Sergant onkologinėmis ligomis praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus, nes yra puikus vaistas nuo radiacinių spindulių. Taip špinatai padeda apsisaugoti nuo onkologinių ligų;
Pastaba: Laboratoriniais tyrimais nustatyta, jog špinatai veiksmingiau už kitas daržoves stabdo kepenų vėžio ląstelių vystymąsi. Tiriant tulžies pūslės vėžiu sergančiuosius įsitikinta, jog špinatų vartojimas žymiai mažina tulžies pūslės vėžio riziką.
Laboratoriniai tyrimai parodė, kad raudonųjų špinatų (Amaranthus gangeticus) ekstraktas stabdo gaubtinės žarnos ir krūties vėžio ląstelių dauginimąsi. Tyrimas atskleidė, jog natūralus antioksidantas, esantis špinatų lapuose, lėtina prostatos vėžio vystymąsi. Špinatuose esantis karotinoidas kovoja su vyrų prostatos vėžiu, o neoksantinas verčia vėžio ląsteles sunaikinti.

■ Rekomenduojama gerti špinatų lapų sultis, po 1/3 stiklinės 2 kartus per dieną. Vartojama onkologinių ligų rizikai mažinti;
Pastaba: Špinatuose yra liuteinas, kuris mažina onkologinių ligų riziką.

■ Rekomenduojama vartoti špinatų ekstraktą sergant skrandžio vėžiu.

 

Esant uždegiminiams procesams praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus esant uždegiminiams procesams;
Pastaba: Špinatuose yra magnio. Trūkstant magnio atsiranda uždegiminiai procesai.

■ Rekomenduojama gerti špinatų lapų sultis, po 1/3 stiklinės 2 kartus per dieną. Vartojama uždegiminių procesų burnoje slopinimui.

 

Esant skausmams praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus esant skausmams;
Pastaba: Špinatuose yra magnio. Trūkstant magnio atsiranda skausmai.

■ 3 dalys špinatų sulčių, 2 dalys petražolių sulčių, 4 salierų sulčių ir 7 dalys morkų sulčių. Šis sulčių mišinys vartojamas esant nugaros skausmams.

 

Siekiant suaktyvinti skydliaukės veiklą praktikuojamas špinatų gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus skydliaukės veiklos aktyvinimui.
Pastaba: Siekiant kad skydliaukės veikla „neaptingtų“, reikia stengtis organizmą aprūpinti jodu. Vienas iš jodo turinčių produktas yra špinatai.

 

Esant kraujavimams praktikuojamas špinatų gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus kartojantis kraujavimams iš nosies.
Pastaba: Špinatuose yra vitamino K, kuris stiprina kraujagyslių sieneles.

 

Siekiant pagerinti kraują praktikuojamas špinatų gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus, nes padeda vykti kraujo atsinaujinimui, stimuliuoja kraujo gamybą ir valo kraują.
Pastaba: Špinatus galima vartoti salotų arba sriubos pavidalu.

 

Siekiant pagerinti kraujo apytaką ir kraujotaką praktikuojamas špinatų gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus ir jų patiekalus kraujotakai gerinti.

 

Sergant mažakraujyste praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus sergant geležies trūkumo sukelta mažakraujyste;
Pastaba: Špinatuose yra daug geležies, o jų chrolofilas pagal sudėtį artimas kraujo hemoglobinui.

■ Rekomenduojama gerti šviežias špinatų lapų sultis po 0,5 stiklinės 2-3 kartus per dieną. Vartojama esant geležies trūkumui ir silpnumui;

■ Rekomenduojama valgyti špinatų salotas sergant geležies trūkumo sukelta mažakraujyste;
Špinatų salotos: 250 g jaunų lapinių špinatų, 1 svogūnas, 1 valgomasis šaukštas aliejaus, 1 valgomasis šaukštas acto, druska ir pipirai. Tada nuvalyti špinatus, svogūną nuplauti, supjaustyti, sumaišyti, paskaninti aliejumi, actu ir prieskoniais.

■ Rekomenduojama gerti šiuos sulčių mišinius sergant mažakraujyste.
3 dalys špinatų sulčių, 5 dalys salotų sulčių ir 8 dalys morkų sulčių;
3 dalys špinatų sulčių, 2 dalys petražolių sulčių, 4 dalys salierų sulčių ir 7 dalys morkų sulčių.

 

Siekiant pagerinti kraujodarą praktikuojamas špinatų gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus ir jų patiekalus kraujodarai gerinti.
Pastaba: Špinatuose yra geležies, kuris svarbus kraujodarai.

 

Esant galvos skausmams praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus esant galvos skausmams ir svaigimui;
Pastaba: Špinatuose yra magnio. Trūkstant magnio atsiranda galvos skausmai ir svaigimas.

■ Rekomenduojama gerti špinatų lapų sultis, po 1/3 stiklinės 2 kartus per dieną. Vartojama esant galvos skausmams;

■ Rekomenduojama vartoti šiuos sulčių mišinius esant galvos skausmams ir svaigimui;
6 dalys špinatų sulčių ir 10 dalių morkų sulčių;
2 dalys špinatų sulčių, 2 dalys petražolių sulčių, 5 dalys salierų sulčių ir 7 dalys morkų sulčių;
3 dalys špinatų sulčių, 5 dalys salotų sulčių ir 8 dalys morkų sulčių.

■ Rekomenduojama pirtyje vartoti šiuos sulčių mišinius esant galvos skausmams.
180 g špinatų sulčių ir 300 morkų sulčių. Gerti po 100 ml;
90 g špinatų sulčių, 60 g petražolių sulčių, 120 g salierų sulčių ir 210 g morkų sulčių. Gerti po 100 ml.
90 g špinatų sulčių, 120 g salotų sulčių ir 240 g morkų sulčių. Gerti po 100 ml.

 

Esant cholesteroliui praktikuojamas špinatų gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus ir jų salotas. Vartojama cholesterolio kiekio kraujyje mažinimui.
Pastaba: Špinatuose yra daug karotenoidų, kuris mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Juose esantys vitaminai A ir C, gyvybiškai svarbūs antioksidantai- gali padėti išvengti cholesterolio oksidacijos. Oksiduotas cholesterolis limpa ir kaupiasi kraujagyslėse, arterijos užsikimša ir gali ištikti širdies priepuolis arba insultas.

 

Sergant avitaminoze praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus ir jų patiekalus esant vitaminų trūkumui;

■ Rekomenduojama gerti špinatų lapų sultis, po 1/3 stiklinės 2 kartus per dieną. Vartojama esant vitaminų trūkumui;
Pastaba: Špinatų sultys yra vitaminų kompleksas.

■ Rekomenduojama valgyti špinatų salotas esant vitaminų trūkumui.
Špinatų salotos: 250 g jaunų lapinių špinatų, 1 svogūnas, 1 valgomasis šaukštas aliejaus, 1 valgomasis šaukštas acto, druska ir pipirai. Tada nuvalyti špinatus, svogūną nuplauti, supjaustyti, sumaišyti, paskaninti aliejumi, actu ir prieskoniais.

 

Siekiant sustiprinti imunitetą praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus ir jų patiekalus imunitetui stiprinti;
Pastaba: Špinatuose yra vitamino A ir C imuninei sistemai stiprinti.

■ Rekomenduojama gerti špinatų lapų sultis, po 1/3 stiklinės 2 kartus per dieną. Vartojama imunitetui stiprinti.

 

Sergant akių ligomis praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus pavargus akims ir esant miežiui (pūlinis akies voko liaukų uždegimas);
Pastaba: Špinatuose yra vitaminų A, E ir karotino, kurie yra svarbūs akims. Juose yra tokoferolo naudingo akims.
Tyrimas (apėmęs 356 asmenis) parodė, kuriems vystėsi geltonosios dėmės degeneracija, vartojant didesnius špinatų kiekius žymiai sumažėja senatvinės geltonosios dėmės degeneracijos rizika. Geltonosio dėmės degeneracijos rizika- tai akies tinklainės centrinės dalies- geltonosios dėmės pažeidimas.
JAV atliktas tyrimas, apėmęs 36644 medikus vyrus, parodė, jog špinatų vartojimas yra sietinas su mažesne kataraktos išsivystymo rizika.

■ Rekomenduojama valgyti špinatus esant akių vokų trūkčiojimui;
Pastaba: Špinatuose yra magnio. Trūkstant magnio atsiranda akių vokų trūkčiojimai.

■ Rekomenduojama gerti špinatų lapų sultis, po 1/3 stiklinės 2 kartus per dieną. Vartojama esant regos sutrikimams.
Pastaba: Špinatuose yra liuteinas, kuris naudingas su amžiuje susijusių regos sutrikimų profilaktikos priemonė.

 

Sergant ausų ligomis praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus esant klausos susilpnėjimui ir ūžesiui ausyse;
Pastaba: Špinatuose yra magnio. Trūkstant magnio atsiranda klausos susilpnėjimas ir ūžesys ausyse.

■ 6 dalys špinatų sulčių ir 10 dalių morkų sulčių. Šis sulčių mišinys vartojamas kurtumui gydyti.

 

Siekiant sustiprinti nagus praktikuojamas špinatų gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus ir jų patiekalus esant silpniems nagams;
Pastaba: Špinatuose yra magnio. Trūkstant magnio atsiranda nagų silpnumas. Juose yra biotino, kuris svarbus nagams.

 

Sergant kojų ligomis praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus esant kojų venų varikozei, šlaunų, blauzdų ir pėdų raumenų mėšlungiui. Taip pat patariama valgyti špinatus esant padų odai sustorėjusiai, o kulnų sukietėjusiai bei suskilinėjusiai;
Pastaba: Špinatuose yra magnio. Trūkstant magnio atsiranda šlaunų, blauzdų ir pėdų mėšlungis.

■ Rekomenduojama pirtyje vartoti šiuos sulčių mišinius kenčiant nuo mazginio kojų venų išsiplėtimo ir esant tromboflebitui (kojų venų sienelės uždegimas).
180 g špinatų sulčių ir 300 g morkų sulčių. Gerti po 100 ml;
90 g špinatų sulčių, 60 g petražolių sulčių, 120 g salierų sulčių ir 210 g morkų sulčių. Gerti po 100 ml.

 

Sergant dantų ir dantenų ligomis praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus esant dantenų uždegimui. Taip pat špinatai stiprina dantis ir stabdo dantų kraujavimą;
Pastaba: Špinatuose yra magnio. Trūkstant magnio atsiranda dantenų uždegimas. Šioje daržovėje yra kalcio, kuris svarbus dantims.

■ Rekomenduojama gerti špinatų lapų sultis, po 1/3 stiklinės 2 kartus per dieną. Vartojama dantų ir dantenų stiprinimui bei dantenų kraujavimui mažinti.

 

Siekiant sustiprinti plaukus praktikuojamas špinatų gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus esant plaukų slinkimui.
Pastaba: Špinatuose yra magnio. Trūkstant magnio atsiranda plaukų slinkimas. Špinatuose yra cholinas, sudėtinė lecitino dalis, kuris stabdo plaukų slinkimą. Juose yra biotino, kuris svarbus plaukams. Špinatuose yra subalansuoto vario naudingo plaukams.

 

Esant nutukimui praktikuojami špinatų gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti špinatus ir jų patiekalus nutukus;

■ Rekomenduojama gerti špinatų lapų sultis, po 1/3 stiklinės 2 kartus per dieną. Vartojama esant nutukimui;

■ Rekomenduojama vartoti karštą mišrainę su špinatais gražiai figūrai;
Karšta mišrainė su špinatais: Supjaustyti kubeliais kumpį. Tada nuolat maišant, apkepinti gerai įkaitintoje keptuvėje iki pasidengs traškia plutele. Apkepintą kumpį sudėti į atskirą indą. Į tą pačią keptuvę, kurioje kepė kumpis, įpilti aliejaus. Suberti susmulkintus svogūnus bei pakepinti, kol suminkštės. Paskui įpilti šlakelį obuolių acto, įberti šiek tiek cukraus ir druskos bei truputį garstyčių. Padidinti liepsną ir viską sumaišius gerai pakaitinti. Tada sudėti špinatų lapus ir kaitinti dar minutę, kol špinatų lapai suminkštės. Ši mišrainė patiekiama karšta.

■ Rekomenduojama vartoti špinatų ir obuolių salotas gražiai figūrai;
Špinatų ir obuolių salotos: 100 g špinatų, 1 rūgštus obuolys, 100 g špinatų, 100 g lapinių arba gūžinių salotų, keletas ridikėlių, 1 svogūnas, 1 kietai virtas kiaušinis, aliejus, obuolių acto, druskos, cukraus, šviežių petražolių lapelių, raudonėlio pagal skonį. Tada špinatus bei salotas susmulkinti, obuolį supjaustyti griežinėliais, ridikėlius- skritulėliais, svogūną – žiedais. Šakute sumaigyti virtą kiaušinį bei sumaišyti ingredientus, sudėti į salotinę bei pabarstyti susmulkintais žalumynais.

■ Rekomenduojama vartoti salotas „Špinatinė palaima“ gražiai figūrai.
Salotos „Špinatinė palaima“: 150 g špinatų, 150 g rūgštynių, 0,5 stiklinės graikinių riešutų branduolių, 3 skiltelės česnako, nedidelis pluoštelis svogūnų laiškų, 2 valgomieji šaukštai aliejaus, truputėlis obuolių acto, druskos, petražolių ir krapų. Tada špinatų ir rūgštynių lapus išvirti pasūdytame vandenyje, truputį atvėsinti, nukošti ir nuspausti. Padažo pagaminimas: graikinių riešutų branduolius, česnakus, prieskoninius žalumynus ir svogūnų laiškus sugrūsti, kol gausis vienalytė masė. Tada atskiesti karštu virintu vandeniu, kol padažas būtų grietinės tirštumo, įberti druskos, įpilti obuolių acto ir aliejaus. Paruoštą padažą užpilti salotas, papuošti žalumynais ir patiekti.

 

PASTABA: Prieš praktikuojant špinatų gydomuosius būdus būtina pasikonsultuoti su gydytoju.

 

LITERATŪROS SĄRAŠAS

Auksinė namų knyga. Alma littera. Vilnius. 2011. ISBN 978-609-01-0016-5

Baronienė V., Klimavičius D., Obelevičius K., Rutkauskas A., Vaidelys J. Sodas ir daržas. Alma littera. Vilnius. 2012. ISBN 978-609-01-0359-3

Bowdenas Dž. Veiksmingiausi būdai, kaip gyventi ilgiau. Aktėja. Vilnius. 2010. ISBN 978-9955-21-249-2

Brandus amžius- gera sveikata. Medicina ir dar kai kas visiems. 2014. ISBN 978-609-8095-12-8

Carper J. 100 paprastų dalykų, kurie jums padės išvengti Alzheimerio ligos ir turėti puikią atmintį senatvėje. Obuolys. 2012. ISBN 978-609-403-355-1

Daržovės liaudies medicinoje. Medicina ir dar kai kas visiems. 2009. ISBN 978-9986-578-63-5

Didysis organizmo valymas dietomis. Medicina ir dar kai kas visiems. 2012. ISBN 978-9986-578-91-8

Gydomės namie. Saugus ir veiksmingas bendrųjų negalavimų gydymas. Aktėja. Vilnius. 2011. ISBN 978-9955-21-267-6

Gydomoji augalų galia. 1000 tradicinės ir liaudies medicinos patarimų. Dajalita. Kaunas. 2014. ISBN 978-609-424-039-3

Gogulan M. Ideali sveikata. Maistas, kuris gydo. Obuolys. 2013. ISBN 978-609-403-583-8

Gudžinskas Z., Burneckienė I., Malciūtė A., Mikaliūnaitė R. Sodas, daržas, gėlynas lengvai. Alma littera. Vilnius. 2014. ISBN 978-609-01-1000-3

Jansonė I. C vitamino paslaptys. ISBN 978-9984-868-10-3

Koks maistas yra vaistas. 1000 patarimų apie sveiką mitybą. Dajalita. Kaunas. 2013. ISBN 978-609-424-037-9

Lavelle Michael ir Christine. Sodas ir daržas nuo A iki Z. Obuolys. 2012. ISBN 978-609-403-328-5

Maistas- vaistas: grįžimas prie natūralumo. Medicina ir dar kai kas visiems. 2014. ISBN 978-609-8095-20-3

Natūralios priemonės nuo 100 ligų. Medicina ir dar kai kas visiems. 2013. ISBN 978-609-8095-03-6

Natūralūs sveikatos receptai moterims. Medicina ir dar kai kas visiems. 2012. ISBN 978-609-8095-01-2

Natūralūs sveikatos receptai pagyvenusiems žmonėms. Medicina ir dar kai kas visiems. 2012. ISBN 978-609-8095-02-9

Nuo kojų ligų. Medicina ir dar kai kas visiems. 2010. ISBN 978-9986-578-68-0

Nuo virškinamojo trakto ligų. Medicina ir dar kai kas visiems. 2011. ISBN 978-9986-578-81-9

Onučin N. Kefyro ir jogurto gydomųjų savybių žinynas. Obuolys. 2011. ISBN 978-609-403-183-0

Organizmo valymas daržo ir sodo vaisiais. Medicina ir dar kai kas visiems. 2014. ISBN 978-609-8095-13-5

Paasik T. Šiuolaikiškas daržas. Ekspresss leidyba. Vilnius. 2010. ISBN 978-9955-727-74-3

Padidėjęs kraujospūdis: kaip išsaugoti sveikatą. Medicina ir dar kai kas visiems. 2014. ISBN 978-609-8095-14-2

Papečkys M. Peršalimo ligos. Medicina ir dar kai kas visiems. 2008. ISBN 978-9986-578-48-2

Patarimų knyga namams nuo A iki Ž. Alma littera. Vilnius. 2012. ISBN 978-609-01-0751-5

Ploberger K. Inteligentiško tinginio sodas. Alma littera. Vilnius. 2011. ISBN 978-9955-08-262-0

Protingas sodininkas. Visos sodo ir daržo paslaptys. Obuolys. 2014. ISBN 978—609-403-662-0

Ruzgienė R., Mackevičius A. Mažasis daržovių ir prieskonių žinynas. Eugrimas. Vilnius. 2010. ISBN 978-9955-790-88-4

Senolių receptai. Žinynas. Asveja. Vilnius. 2014. ISBN 978-9955-738-42-8

Senoviniai ir netradiciniai gydymo būdai. Medicina ir dar kai kas visiems. 2010. ISBN 978-9986-578—66-6

Sveikata ir dietos. Medicina ir dar kai kas visiems. 2012. ISBN 978-9986-578-89-5

Sveikatos gėrimai. Medicina ir dar kai kas visiems. 2010. ISBN 978-9986-578-67-3

Stražnickas L. Straipsnis „Pavasarį galvojame apie vitaminus“. Žurnalas „Savaitė“ Nr. 14. 2015. balandžio 1 d.

Širdis, kraujagyslės, nervai: natūralūs būdai atgauti sveikatą. Medicina ir dar kai kas visiems. 2015. ISBN 978-609-8095-25-8

Valušytė E. Straipsnis „Smegenims naudingas maistas“. Žurnalas „Savaitė“ Nr. 21. 2015. gegužės 21 d.

Vanduo gydo, valo, stiprina organizmą. Medicina ir dar kai kas visiems. 2013. ISBN 978-609-8095-10-4

Vasiliauskai Danguolė, Juozas, Audrius. Sveikatos Biblija. Alma littera. Vilnius. 2012. ISBN 978-609-01-0776-8

Vasiliauskai Danguolė, Juozas, Audrius. Ilgos gyvenimo paslaptys. Alma littera. 2012. ISBN 978-609-01-0158-2

Vasiliauskas J. 12 žolininko linkėjimų ir 1000 patarimų. Alma littera. Vilnius. 2015. ISBN 978-609-01-1437-7

Žurnalas „Savaitė“. Nr. 5. 2015. sausio 28 d. Straipsnis „Kokie maisto produktai reguliuoja kraujospūdį?“.

Žurnalas “Savaitė”. Nr. 6. 2015. vasario 4 d. Straipsnis “Miežis, dygstantis net žiemą”.

Žurnalas “Savaitė”. Nr. 2. 2015. sausio 7 d. Straipsnis “Imuninės sistemos stiprinimas žiemą”.

Žurnalas “Savaitė”. Nr. 49. 2014. gruodžio 4 d. “Vaisiai ir daržovės. Kurie švieži?”

Žurnalas „Savaitė“ Nr. 45. 2014. lapkričio 5 d. Straipsnis „Sveikatos ir jaunystės eleksyrai“.

1000 vaistų iš virtuvės: aliejai, prieskoniai, žalumynai. Medicina ir dar kai kas visiems. 2015. ISBN 978-609-8095-22-7

365 sveikatos dienos. Medicina ir dar kai kas visiems. 2013. ISBN 978-609-8095-11-1


© 2012-2019 | Visos teisės saugomos.