Pomidoras ir jo gydomieji būdai « Mokslo diena « 

Pomidoras ir jo gydomieji būdai



 

Pomidoras ir jo savybės (pirmoji straipsnio dalis)

Sergant širdies ir kraujagyslių ligomis

Sergant hipertenzija

Sergant plaučių ligomis

Sergant kepenų ligomis

Sergant inkstų ligomis

Sergant skrandžio ir žarnyno ligomis

Siekiant pagerinti virškinimą

Siekiant pagerinti medžiagų apykaitą

Siekiant sustiprinti ir išvalyti organizmą

Sergant odos ligomis

Esant žaizdoms

Sergant cukriniu diabetu

Sergant sąnarių ligomis

Esant nerviniams negalavimams

Sergant moterų ligomis

Sergant vyrų ligomis

Sergant vaikų ligomis

Sergant alerginėmis ligomis

Sergant podagra

Esant uždegiminiams procesams

Siekiant suaktyvinti skydliaukės funkcijas

Esant tinimams ir pabrinkimams

Esant vidurių pūtimui

Esant vidurių užkietėjimui

Esant galvos skausmams

Sergant mažakraujyste

Siekiant pagerinti kraują

Siekiant pagerinti kraujotaką

Esant cholesteroliui

Sergant onkologinėmis ligomis

Siekiant sustiprinti imunitetą

Siekiant gražų kaklą

Sergant avitaminoze

Siekiant sustiprinti nagus

Siekiant sumažinti prakaitavimą

Sergant akių ligomis

Sergant kojų ligomis

Esant nutukimui

Siekiant numalšinti troškulį

Siekiant sustiprinti plaukus

 

pomidoras

Pomidoras ir jo gydomieji būdai

Ankstesniame skyriuje buvo išvardytos pomidoro gydomosios savybės. Šiame skyriuje išskirsime pagrindinius praktikuojamus pomidoro gydomuosius būdus sergant tam tikromis ligomis bei esant atitinkamiems negalavimams.


Sergant širdies ir kraujagyslių ligomis praktikuojami pomidoro gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus, nes normalizuoja širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, stiprina kraujagysles, padeda atsinaujinti jų sienelėms ir mažina aterosklerozės išsivystymo riziką bei progresavimą. Taip pat pomidorai sugeba išvalyti kraujagysles, sunaikina bei pašalina aterosklerozės plokšteles;

Pastaba: Pomidoruose yra likopenas, kuris mažina aterosklerozės išsivystymo riziką bei progresavimą ir gerina širdies sveikatą. Taip pat pomidoruose yra geležies ir folio rūgšties, kurios vertingos aterosklerozei gydyti. Pomidoruose yra vitamino E, kuris reikalingas širdžiai. Vertingiausi švieži ir gerai prinokę pomidorai.

■ Rekomenduojama gerti pomidorų sultis sergant ateroskleroze ir širdies veiklai gerinti;


Pomidorų sultys:
Sunokusius minkštus pomidorus garuose kaitinti tol, kol išsiskirs jų sultys. Gerti po 1 stiklinę 3 kartus per dieną, 10 minučių prieš valgį.

Pastaba: Bandymai su gyvūnais parodė, jog pomidorų sultys turinčios potencialo stabdyti širdies ląstelių mirimą, užkirsti kelią širdies nepakankamumams bei gerinti širdies funkcionavimą.

■ Rekomenduojama gerti pomidorų sultis sergant širdies ir kraujagyslių ligomis;

■ Rekomenduojama daryti pomidorų iškrovos dieną: suvartoti 1,5 kg termiškai neapdorotų šviežių pomidorų. Padalyti į 6 porcijas salotų, kurias suvalgyti per dieną. Kiekvieną salotų porciją pagardinti 5 g augalinio aliejaus. Vartojama sergant ateroskleroze;

■ Rekomenduojama gerti pomidorų sultis su medumi- į 1 stiklinę pomidorų sulčių įdėti 1 valgomąjį šaukštą medaus. Vartojama aterosklerozei išvengti;

■ 1 valgomąjį šaukštą moliūgų sulčių sumaišyti su 2 valgomaisiais šaukštais pomidorų sultimis ir 1 citrinos sultimis. Gerti po 1 stiklinę per dieną, po valgio. Vartojama širdies ir kraujagyslių sistemos ligų gydymui.

Sergant hipertenzija praktikuojami pomidoro gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus sergant hipertenzija;

Pastaba: Pomidoruose yra gausu kalio, kuris svarbus esant aukštam kraujo spaudimui. Taip pat pomidoruose yra geležies ir folio rūgšties, kurios vertingos hipertonijai gydyti. Vertingiausi švieži ir gerai prinokę pomidorai.

■ Rekomenduojama daryti pomidorų iškrovos dieną: suvartoti 1,5 kg termiškai neapdorotų šviežių pomidorų. Padalyti į 6 porcijas salotų, kurias suvalgyti per dieną. Kiekvieną salotų porciją pagardinti 5 g augalinio aliejaus. Vartojama sergant hipertonine liga;

■ Rekomenduojama gerti pomidorų sultis sergant hipertenzija.

Pomidorų sultys: Sunokusius minkštus pomidorus garuose kaitinti tol, kol išsiskirs jų sultys. Gerti po 1 stiklinę 3 kartus per dieną, 10 minučių prieš valgį.

Sergant plaučių ligomis praktikuojamas pomidoro gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus, nes sumažina tikimybę susirgti plaučių vėžiu.

Pastaba: Pomidoruose yra pigmentas likopenas, kuris sumažina tikimybę susirgti plaučių vėžiu.

Sergant kepenų ligomis praktikuojami pomidoro gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama vartoti be trąšų užaugintus pomidorus kepenų sustiprinimui ir išvalymui;

Pastaba: Vertingiausi švieži ir gerai prinokę pomidorai.

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus sergant kepenų ligomis. Taip pat pomidorai skatina kepenų regeneraciją;

■ Rekomenduojama daryti pomidorų iškrovos dieną: suvartoti 1,5 kg termiškai neapdorotų šviežių pomidorų. Padalyti į 6 porcijas salotų, kurias suvalgyti per dieną. Kiekvieną salotų porciją pagardinti 5 g augalinio aliejaus. Vartojama sergant kepenų ligomis;

■ Sumaišyti ½ stiklinės šviežių pomidorų sulčių su½ stiklinės raugintų kopūstų sulčių. Gerti po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną, po valgio. Vartojama sergant kepenų ligomis;

■ Rekomenduojama vartoti pomidorus, nes padeda apsisaugoti nuo kepenų vėžio.

Pastaba: Pomidoruose yra polifenolių, kurie, kaip nustatyta, padeda stabdyti kepenų vėžio ląstelių vystymąsi.

Sergant inkstų ligomis praktikuojamas pomidoro gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama daryti pomidorų iškrovos dieną: suvartoti 1,5 kg termiškai neapdorotų šviežių pomidorų. Padalyti į 6 porcijas salotų, kurias suvalgyti per dieną. Kiekvieną salotų porciją pagardinti 5 g augalinio aliejaus. Vartojama sergant inkstų ligomis.

Pastaba: Vertingiausi švieži ir gerai prinokę pomidorai.

Sergant skrandžio ir žarnyno ligomis praktikuojami pomidoro gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus sergant skrandžio ir žarnyno ligomis;

Pastaba: Pomidorų ląsteliena labai švelni, todėl juos patariama valgyti sergant skrandžio ir žarnyno ligomis. Juose esantis vitaminas A sustiprina žarnyno gleivinę. Vertingiausi švieži ir gerai prinokę pomidorai.

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus žarnyno peristaltikai normalizuoti;

■ Rekomenduojama pomidorus 20-30 sekundžių pamirkyti verdančiame vandenyje- tik tada valgyti. Tokiu būdu apdorojus pomidorus, lengviau nulupti jų žieveles bei tuo pačiu sumažinti organinių rūgščių koncentraciją. Vartojama sergant lėtinėmis skrandžio ir žarnyno trakto ligomis;

Pastaba: Sumažinus šių rūgščių kiekį, pavyksta išvegti vadinamojo “dirglaus žarnyno” sindromo, kuris pasireiškia pykinimu, rėmeniu, pilvo pūtimu ir spazmais.

■ Rekomenduojama gerti pomidorų sultis, nes stimuliuoja skrandžio sulčių susidarymą ir skatina skrandžio bei žarnyno veiklą;

■ Rekomenduojama gerti pomidorų sultis, nes malšina rūgimo ir puvimo procesus žarnyne;

Pastaba: Šviežiai išspaustose pomidorų sultyse išlieka stipriai veikiančių fitoncidų, kurie malšina rūgimo ir puvimo procesus žarnyne.

■ Rekomenduojama vartoti pomidorus, nes padeda apsisaugoti nuo skrandžio vėžio;

Pastaba: Pomidoruose esantis likopenas sumažina tikimybę susirgti skrandžio vėžiu.

■ Rekomenduojama vartoti pomidorus, nes padeda apsisaugoti nuo gaubtinės žarnos vėžio.

Pastaba: 1953 metais atvejus apėmęs tyrimas atskleidė, jog pomidorų vartojimas gali padėti išvengti gaubtinės žarnos vėžio.

Siekiant pagerinti virškinimą praktikuojami pomidoro gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus siekiant išvengti virškinamojo traktų ligų. Taip pat pomidorai normalizuoja virškinamojo trakto veiklą;

Pastaba: Pomidorų ląsteliena, pektinai ir fitoncidai švelniai veikia virškinimo traktą. Vertingiausi švieži ir gerai prinokę pomidorai.

■ Rekomenduojama gerti pomidorų sultis, nes skatina virškinamojo trakto sulčių gamybą ir gerina virškinimą;

Pomidorų sultys: 5 prinokę pomidorai, pusė agurko, 1 maža česnako skiltelė, pusė šviežios raudonos aitriosios paprikos be sėklų, 1 šviežio baziliko šakelė, 2 salierų lapkočiai, 1 arbatinis šaukštelis gryno alyvuogių aliejaus, 1 rauudona paprika be sėklų, druskos pagal skonį. Tada iš visų daržovių ir žolelių išspausti sultis, įpilti alyvuogių aliejaus, pagal skonį pagardinti druska bei gerai išmaišyti. Norint, jog sultys būtų raudonos, daržovių bei žolelių sąrašą papildyti 1 raudona saldžiąja paprika be sėklų.

■ Rekomenduojama vartoti pomidorų padažą, nes yra gerai virškinamas prieskonis.

Siekiant pagerinti medžiagų apykaitą praktikuojami pomidoro gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama vartoti pomidorus sutrikus medžiagų apykaitai;

Pastaba: Vertingiausi švieži ir gerai prinokę pomidorai.

■ Rekomenduojama gerti pomidorų sultis medžiagos apykaitos aktyvinimui ir sutrikus medžiagų (ypatingai vandens ir druskų) apykaitai.

Pomidorų sultys: Sunokusius minkštus pomidorus garuose kaitinti tol, kol išsiskirs jų sultys. Gerti po 1 stiklinę 3 kartus per dieną, 10 minučių prieš valgį.

Pastaba: Pomidoruose esantis didelis kiekis organinių rūgščių (pieno, obuolių) aktyvina medžiagų apykaitą.

Siekiant sustiprinti ir išvalyti organizmą praktikuojami pomidoro gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus organizmui stiprinti ir išvalyti. Valgant pomidorus, gerėja bendra organizmo savijauta. Ypatingai, pomidorai rekomenduojami žmonėms, dirbantiems radioaktyvaus spinduliavimo lauke bei gyvenantiems radionuklidais užterštoje teritorijoje (neutralizuoja radiacijos poveikį žmogaus organizmui);

Pastaba: Pomidorai veikia organizmą kaip antioksidantai. Juose yra likopeno, kuris turi antioksidacinių savybių, saugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų bei greitina ląstelių atsinaujinimą. Vertingiausi švieži ir gerai prinokę pomidorai.

■ Rekomenduojama gerti pomidorų sultis. Vartojama nuo bendro organizmo nusilpimo ir savijautos gerinimui. Pomidorų sultys- tai malonus, gaivinantis ir organizmą stiprinantis gėrimas;

Pomidorų sultys: Sunokusius minkštus pomidorus garuose kaitinti tol, kol išsiskirs jų sultys. Gerti po 1 stiklinę 3 kartus per dieną, 10 minučių prieš valgį.

Pomidorų sultys: 5 prinokę pomidorai, pusė agurko, 1 maža česnako skiltelė, pusė šviežios raudonos aitriosios paprikos be sėklų, 1 šviežio baziliko šakelė, 2 salierų lapkočiai, 1 arbatinis šaukštelis gryno alyvuogių aliejaus, 1 rauudona paprika be sėklų, druskos pagal skonį. Tada iš visų daržovių ir žolelių išspausti sultis, įpilti alyvuogių aliejaus, pagal skonį pagardinti druska bei gerai išmaišyti. Norint, jog sultys būtų raudonos, daržovių bei žolelių sąrašą papildyti 1 raudona saldžiąja paprika be sėklų.

■ Rekomenduojama gerti pomidorų, morkų, salierų arba pomidorų, morkų, moliūgų sulčių mišinius. Vartojama orgnizmui stiprinti;

■ Lygiomis dalimis sumaišyti pomidorrų, petražolių ir raudonųjų paprikų sulčių. Šisa sulčių mišinys vartojamas organizmą nuo žalingo laisvųjų radikalo poveikio apsaugoti;

■ Rekomenduojama valgyti maltas salotas organizmui išvalyti;

Maltos salotos: 1 vidutinis pomidoras, padalintas ketvirčiais, pusė nulupto agurko, pusė didelės žaliosios arba raudonosios paprikos, 2-3 vidutinio dydžio salierų lazdelės, 3-5 lapai romėniškųjų salotų. Nebūtini ingredientai: pusė citrinos (nuluptos; galima dėti po maišymo) arba tik sulčių, 1 arbatinis šaukštelis alyvuogių aliejaus. Tada ingredientus sudėti į malūnėlį tvarka, kaip surašyta, ir malti nedideliu greičiu, kol susmulkinsime (kiekius ir sudėtį galima keisti pasgal skonį). Valgyti iš karto.

■ Rekomenduojama vartoti avižinius su pomidorais organizmo valymui ir stiprinimui;

Avižiniai dribsniai su pomidorais: 50 g avižinių dribsnių, 50 g graikinių riešutų (jeigu nėra graikinių riešutų, juos galima pakeisti saulėgrąžomis), 2 vidutinio dydžio pomidorai ir smulkiai kapotos petražolės. Avižinius dribsnius užmerkti į vandenį bei po poros valandų sumaišyti su grūstais riešutais (saulėgrąžomis), smulkiai pjaustytais pomidorais bei žalumynais. Skubant galima avižinių dribsnių neužmerkti, o iškart viską permaišyti- tik tada pomidorus reikia pertrinti per trintuvę, jog susidarytų daugiau sulčių.

■ Rekomenduojama daryti organizmo valymą pomidorais.

Organizmo valymas pomidorais: Likus savaitei iki organizmo valymo pradžios, 1 kg nešlifuotų ryžių suberti į 3 l talpos stiklainį bei užpilti šaltu virintu vandeniu. Kasdien stiklainį stipriai papurtyti , o po to pakeisti vandenį. Septintąją parą vandenį nupilti, o ryžius išdžiovinti. Paskui kiekvieną rytą iš 50 g šių ryžių nesūdytame vandenyje išvirti košę ir suvalgyti. Praėjus 4 valandoms, per visą dieną suvalgyti 1,5 kg pomidorų. Kiekvieną pomidorų porciją sumaišyti su žalumynais (geriausia agurkle) bei 1 desertiniu šaukštu augalinio aliejaus. Kiekvieną dieną būtinai išgerti mažiausiai 1 l vandens. Tokios dietos laikomasi 20 dienų. Po mėnesio organizmo valymo kursą galima pakartoti.

Sergant odos ligomis praktikuojami pomidoro gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus, nes juose yra vitamino C, kuris svarbus odai;

Pastaba: Vitaminas C palaiko kolageno, atsakingo už odos stangrumą, lygumą ir normą. Jeigu veido oda sausa su baltomis dėmėmis gali būti, jog yra vitamino C trūkumas. Pomidoruose yra mangano, kuris palankiai veikia pigmentų susidarymą odoje. Vertingiausi švieži ir gerai prinokę pomidorai.

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus, nes saugo odą nuo senėjimo ir raukšlių;

Pastaba: Pomidoruose yra likopenas, kuris saugo odą nuo senėjimo ir raukšlių.

■ Rekomenduojama šviežiomis pomidorų sultimis gydyti įvairius veido spuogus ir karbunkulus. Taip pat pomidorų sultys šviesina ir valo odą;

■ Rekomenduojama daryti pomidorų kaukę. Dėti ant nenuvalyto veido 10-15 minučių. Vartojama esant sausai veido odai;

■ Rekomenduojama pomidoro skiltelę pašildyti ir uždėti ant voties. Vartojama esant votims;

Pastaba: Pomidoras laikomas tradicinis vaistas, kuriame yra antiseptinių ir uždegimą mažinančių medžiagų.

■ Rekomenduojama išbertas odos vietas įtrinti pomidorų sultimis. Vartojama sergant dilgėline;

■ Rekomenduojama gerti pomidorų sultis ir daryti pomidorų sulčių vonias egzemai gydyti;

Pomidorų sulčių vonia: Į vonią supilti 3 l pomidorų sulčių bei pagulėti joje 15 minučių.

■ Rekomenduojama kiekvieną rytą išgerti po 1 stiklinę pomidorų sulčių. Labai naudinga pomidorų sultis paskaninti 1 valgomuoju šaukštu kviečių daigų aliejaus. Vartojama esant spuoguotai odai;

■ Rekomenduojama daryti pomidorų kaukę veidui esant riebiai veido odai;

Pomidorų kaukė veidui: 1 pomidoras, 1 valgomasis šaukštas grūstų avižinių miltų. Tada nuplauti pomidorą, nusausinti servetėle, susmulkinti ir išspausti sultis. 30 ml gautų pomidorų sulčių sumaišyti su grūstais avižiniais miltais. Patepti švarią veido odą kauke, laikyti 20 minučių. Po to nuplauti veidą vėsiu vandeniu.

■ Rekomenduojama daryti pomidorų kaukę esant riebiai odai;

Pomidorų kaukė riebiai odai: 3 valgomuosius šaukštus sutrintų pomidorų košelės sumaišyti su 4 valgomaisiais šaukštais varškės. Tada gauta mase aptepti veidą bei palaukti 20-30 minučių. Paskui veidą nuplauti šiltu vandeniu.

■ Rekomenduojama daryti pomidorų kaukę esant riebiai odai;

Pomidorų kaukė veidui: Veidą aptepti sutrinto pomidoro košele arba apdėlioti supjaustyto pomidoro skiltelėmis bei palaukti 15 minučių. Ši kaukė sutraukia riebios odos poras bei suteikia veidui gražų atspalvį.

■ Rekomenduojama daryti pomidorų kaukę esant sausai odai;

Pomidorų kaukė sausai odai: Pomidorus sutrinti, sumaišyti su grietine arba augaliniu aliejumi. Tada gauta košele aptepri veidą.

■ Rekomenduojama daryti pomidorų kaukę veidui esant sausai veido odai;

Pomidorų kaukė veidui: 1 pomidoras, 1 arbatinis šaukštelis krakmolas, 20 ml augalinio aliejaus. Tada nuplauti pomidorą, nulupti žievelę, minkštimą susmulkinti, sumaišyti su krakmolu, įpilti augalinio aliejaus ir sumaišyti vientisą masę. Patepti švarią veido odą paruošta kauke. Po 15 minučių veidą nuprausti šiltu vandeniu.

■ Rekomenduojama daryti pomidorų kaukę esant sausai ir senstančiai odai:

Pomidorų kaukė sausai ir senstančiai odai: Sutrintą pomidorą sumaišyti su trupučiu krakmolo ir įlašinti keletą lašų augalinio aliejaus. Tada kaukę ant veido palaikyti 15-20 minučių. Paskui nuplauti šiltu vandeniu.

■ Rekomenduojama daryti pomidorų kaukę kūnui, nes yra puiki odos minkštančioji priemonė;

Pomidorų kaukė kūnui: 30 ml pomidorų sulčių, 150 ml pieno, 150 g avižinių miltų. Tada avižinius miltus praskiesti pienu, įpilti pomidorų sulčių ir sumaišyti vientisą masę. Švarią odą patepti pagaminta kauke, palaikyti 15 minučių ir nuplauti kūną šiltu vandeniu.

■ Rekomenduojama daryti kaukę veido odos atgaivinimui ir maitinimui;

Veido odą atgaivinanti ir maitinanti kaukė: Sveikus, prinokusius pomidorus supjaustyti ir pertrinti per sietelį. Jeigu pomidorų tyrelė skysta- tai į ją įdėti galima avižinių miltų. Tada pomidorų tyrele tepti veidą. Po 10-15 minučių nuplauti šiltu, o po to šaltu vandeniu.

■ Rekomenduojama daryti kaukę esant normaliai veido odai:

Kaukė normaliai veido odai: 1 pomidoro sultys, 1 valgomasis šaukštas avižinių miltų ir truputis šviežio pieno. Tada avižinius miltus sumaišyti su pienu ir praskiestomis pomidorų sultimis (sultys prieš vartojimą perkošiamos per tankų sietelį). Paskui tyrele tepti veidą. Po 25 minučių veidą nuplauti šiltu vandeniu.

■ Rekomenduojama daryti kaukę esant šlakuotai veido odai;

Kaukė šlakuotam veidui: Pomidoras, kelios braškės, ir keli lašai žemės riešutų aliejaus. Tada braškes sutrinti su pomidoru, perkošti per tankų sietelį, įlašinti žemės riešutų aliejaus ir išmaišyti. Paskui tepti veidą, laikyti ne ilgiau kaip 15 minučių. Po to nuplauti veidą šiltu ir šaltu vandeniu. Šlakuota oda būna jautri, todėl prieš dedant šią kaukę pirmą kartą odą patepti lanolino kremu.

■ Rekomenduojama daryti kaukę, kuri tinka visų tipų odai;

Kaukė, tinkanti visų tipų odai: Pomidorą nulupti ir sutrinti. Tada gautą košelę sumaišyti su 2 arbatiniais šaukšteliais kviečių sėlenų bei gautą masę aptepti veidą. Po 20-30 minučių odą nuplauti vėsiu vandeniu. Ši kaukė gaivina ir tonizuoja odą.

■ Rekomenduojama naudoti daržovių sulčių toniką probleminei odai.

Daržovių sulčių tonikas probleminei odai: 1 pomidoras, 1 žalioji citrina, ½ agurko. Tada daržovių sultis išspausti sulčiaspaude arba sutarkuoti, o tarkius išspausti per retą audinį. Žaliąją citriną perpjauti pusiau bei taip pat išspausti. Visas gautas sultis gerai sumaišyti. Toniku gaivinti odą, jeigu juntamas perštėjimas. Paskui odą nuplauti vėsiu vandeniu. Tinka riebiai, mišriai ir probleminei odai. Laikyti 10 minučių, kiekvieną dieną. Kaskart pasigaminti šviežio toniko- šaldytuve jį galima laikyti keletą dienų.

Esant žaizdoms praktikuojami pomidoro gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama vartoti pomidorus esant žaizdų pūliavimui;

Pastaba: Tyrimai įrodė, jog sutrinti pomidorai užmuša kai kuriuos mikrobus, kurie sukelia žaizdų pūliavimą. Vertingiausi švieži ir gerai prinokę pomidorai.

■ Rekomenduojama vartoti pomidorų sultis esant žaizdų pūliavimui ir opoms- tepti pomidorų sultimis pūliuojančias žaizdas;

Pastaba: Tyrimai įrodė, jog pomidorų sultys užmuša kai kuriuos mikrobus, kurie sukelia žaizdų pūliavimą. Pomidorų sultyse esantys fitoncidai gydo žaizdas ir opas.

■ Perpjauti pomidorą ir dėti ant abscesų (pūliniai). Pomidorais patariama ir gydyti ilgai negyjančias žaizdas bei opas;

■ Rekomenduojama trintų šviežių pomidorų tyrelę gydyti pragulas, nedideles žaizdeles, ypatingai opas, kurios atsiranda nusikasius;

■ Rekomenduojama iš žalių pomidorų vaisių pasigaminti aliejaus žaizdoms gydyti;

■ 2 valgomieji šaukštai pomidorų sulčių ir ¼ puodelio pasukų. Tada šiuo mišiniu patepti nudegintą odą ir laikyti 30 minučių. Vartojama nusideginus odą;

■ Rekomenduojama pomidoro skiltelę pašildyti ir uždėti ant voties. Vartojama esant votims.

Pastaba: Pomidoras laikomas tradicinis vaistas, kuriame yra antiseptinių ir uždegimą mažinančių medžiagų.

Sergant cukriniu diabetu praktikuojami pomidoro gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama gerti pomidorų sultis sergant cukriniu diabetu;

Pomidorų sultys: Sunokusius minkštus pomidorus garuose kaitinti tol, kol išsiskirs jų sultys. Gerti po 1 stiklinę 3 kartus per dieną, 10 minučių prieš valgį.

■ Rekomenduojama daryti pomidorų iškrovos dieną: suvartoti 1,5 kg termiškai neapdorotų šviežių pomidorų. Padalyti į 6 porcijas salotų, kurias suvalgyti per dieną. Kiekvieną salotų porciją pagardinti 5 g augalinio aliejaus. Vartojama sergant cukriniu diabetu.

Pastaba: Vertingiausi švieži ir gerai prinokę pomidorai.

Sergant sąnarių ligomis praktikuojami pomidoro gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus sergant reumatu, artritu ir kitomis sąnarių ligomis;

Pastaba: Vertingiausi švieži ir gerai prinokę pomidorai.

■ Rekomenduojama gerti pomidorų sultis sergant artritu;

Pomidorų sultys: Sunokusius minkštus pomidorus garuose kaitinti tol, kol išsiskirs jų sultys. Gerti po 1 stiklinę 3 kartus per dieną, 10 minučių prieš valgį.

■ Rekomenduojama daryti pomidorų iškrovos dieną: suvartoti 1,5 kg termiškai neapdorotų šviežių pomidorų. Padalyti į 6 porcijas salotų, kurias suvalgyti per dieną. Kiekvieną salotų porciją pagardinti 5 g augalinio aliejaus. Vartojama sergant lėtiniu poliartritu.

Esant nerviniams negalavimams praktikuojami pomidoro gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus, nes stiprina nervų sistemą;

Pastaba: Ilgalaikiai stresai nualina organizmą, ir pradeda kamuoti lėtinis nuovargis, padidėja nervingumas, sumažėja dėmesingumas ir apima abejingumas. Siekiant išvengti šių negalavimų, viena iš naudingiausių priemonių yra pomidorai. Pomidoruose yra vitaminų B1, B5, B6 ir C- kurie labai svarbūs nervų sistemai. Vertingiausi švieži ir gerai prinokę pomidorai.

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus, nes gerina nuotaką ir miegą bei didina gebėjimą džiaugtis gyvenimu.

Pastaba: Pomidoruose yra niacino, gerinančio nuotaiką ir miegą, folinės rūgšties, didinančios gebėjimą džiaugtis gyvenimu.

■ Rekomenduojama gerti pomidorų sultis. Vartojama nuo centrinės nervų sistemos sutrikimų;

Pomidorų sultys: Sunokusius minkštus pomidorus garuose kaitinti tol, kol išsiskirs jų sultys. Gerti po 1 stiklinę 3 kartus per dieną, 10 minučių prieš valgį.

■ Rekomenduojama gerti pomidorų sultis, nes stiprina pasitikėjimą savimi.

Pomidorų sultys: 5 prinokę pomidorai, pusė agurko, 1 maža česnako skiltelė, pusė šviežios raudonos aitriosios paprikos be sėklų, 1 šviežio baziliko šakelė, 2 salierų lapkočiai, 1 arbatinis šaukštelis gryno alyvuogių aliejaus, 1 rauudona paprika be sėklų, druskos pagal skonį. Tada iš visų daržovių ir žolelių išspausti sultis, įpilti alyvuogių aliejaus, pagal skonį pagardinti druska bei gerai išmaišyti. Norint, jog sultys būtų raudonos, daržovių bei žolelių sąrašą papildyti 1 raudona saldžiąja paprika be sėklų.

Sergant moterų ligomis praktikuojami pomidoro gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus, nes padeda įveikti priešmenstruacinį laikotarpį.

Pastaba: Pomidoruose yra gausu kalio, kuris svarbus moterims. Vertingiausi švieži ir gerai prinokę pomidorai.

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus nuo klimakterinių negalavimų;

Pastaba: Klimakteriniu laikotarpiu susilpnėja kiaušidžių funkcijos, todėl sumažėja estrogeno bei progesterono gamyba organizme ir pasireiškia įvairūs vegetacinės nervų sistemos pokyčiai. Daugeliui menopauzės sulaukusių moterų sutrinka antinksčių veikla. Dėl jos moteris kamuoja nemiga, o dienomis- nuovargis. Pomidoruose esantys vitaminai B2, B5 ir folinė rūgštis stabilizuoja antinksčių veiklą, o vitaminas C bei cinkas suaktyvina hormonų gamybą.

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus nuo menstruacijos negalavimų;

Pastaba: Jeigu menstruacijos pasidaro nereguliarios, kamuoja karščio pylimas, migrena, galvos svaigimas, depresija, nerima ir nemiga- viena iš priemonių, galinčių pagerinti savijautą, yra pomidorai. Ypatingai naudingas juose esantis vitaminas E, neleidžiantis organizme suirti estrogenui. Moteriai per dieną reikia maždaug 1,2 mg vitamino B2. Patyrus stiprų stresą, šis kiekis padidėja iki 1,7 mg. Todėl būtina valgyti kiekvieną dieną pomidorus.

■ Rekomenduojama gerti pomidorų sultis menopauzės laikotarpiu;

Pomidorų sultys: Sunokusius minkštus pomidorus garuose kaitinti tol, kol išsiskirs jų sultys. Gerti po 1 stiklinę 3 kartus per dieną, 10 minučių prieš valgį.

Pastaba: Pomidorų sultyse yra daug bioflavonoidų ir vitamino C.

■ Rekomenduojama gerti pomidorų sultis nėščiosioms ir maitinančioms krūtimi moterims;

■ Rekomenduojama gerti pomidorų sultis. Patartina gerti sveikstantiems, nėščioms moterims;

■ Rekomenduojama gerti daržo toniką menopauzės laikotarpiu;

Daržo tonikas: 1 didelis pomidoras, 2 šparagų ūgliai, pluoštelis špinatų, 3 salierų ūgliai. Ką tik išspaustos sultys sumaišomos ir išgeriamos.

■ Rekomenduojama naudoti spazmolitinį aliejų. Vartojama nuo menstruacijų sukeliamų negalavimų;

Spazmolitinis aliejus: 3 arbatinius šaukštelius žąsinės sidabrabražolės sutrinti ir sumaišyti su 1 valgomuoju šaukštu pomidorų pastos. Tada įberti po žiupsnelį imbiero ir kalendros miltelių, 1 arbatinį šaukštelį jūros druskos, įdėti 250 g sviesto bei gerai išmaišyti. Tepti aliejų ant duonos arba skaninti įvairius šaltus patiekalus.

■ Rekomenduojama gausiai vartoti pomidorus, nes padeda apsisaugoti nuo kiaušidžių vėžio.

Pastaba: Vykdytas tyrimas nustatė, jog gausesnis pomidorų vartojimas žymiai sumažina kiaušidžių vėžio riziką.

Sergant vyrų ligomis praktikuojami pomidoro gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus ir iš jų pagamintus produktus. Vartojama apsisaugoti nuo piktybinių vyriškų ligų (pvz., prostatos vėžio);

Pastaba: Pomidoruose yra likopenas, kuris padeda išvengti prostatos vėžio. Vertingiausi švieži ir gerai prinokę pomidorai.

■ Rekomenduojama kiekvieną dieną suvalgyti po 4 šviežius pomidorus. Taip pat sveika valgyti virtus bei apkepintus aliejuje pomidorus, gerti pomidorų sulčių ir vartoti pomidorų pastų. Vartojama prostatos ligų profilaktikai.

Sergant vaikų ligomis praktikuojami pomidoro gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama gerti pomidorų sultis. Vartojamas kaip papildomą maistą vaikams;

Pomidorų sultys: Sunokusius minkštus pomidorus garuose kaitinti tol, kol išsiskirs jų sultys. Gerti po 1 stiklinę 3 kartus per dieną, 10 minučių prieš valgį.

■ Rekomenduojama išbertas vaiko odos vietas įtrinti pomidorų sultimis. Vartojama sergant dilgėline.

Sergant alerginėmis ligomis praktikuojams pomidoro gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus, nes saugo nuo alerginių reakcijų.

Pastaba: Pomidoruose esantis vitaminas A saugo nuo alerginių reakcijų. Vertingiausi švieži ir gerai prinokę pomidorai.

Sergant podagra praktikuojami pomidoro gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus, nes juose yra biologiškai veikliųjų medžiagų, kurios svarbios sergant podagra;

Pastaba: Vertingiausi švieži ir gerai prinokę pomidorai.

■ Rekomenduojama daryti pomidorų iškrovos dieną: suvartoti 1,5 kg termiškai neapdorotų šviežių pomidorų. Padalyti į 6 porcijas salotų, kurias suvalgyti per dieną.
Kiekvieną salotų porciją pagardinti 5 g augalinio aliejaus. Vartojama sergant podagra.

Esant uždegiminiams procesams praktikuojamas pomidoro gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama valgyti ir dėti pomidorų kompresus esant uždegiminiams procesams.

Pastaba: Pomidoruose yra svarbi medžiaga likopenas. Epidemiologiniai tyrimai parodė, jog likopenas pasižymi priešuždegiminiu poveikiu. Vertingiausi švieži ir gerai prinokę pomidorai.

Siekiant suaktyvinti skydliaukės funkcijas praktikuojamas pomidoro gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama gerti ne šiltnamyje augintų pomidorų sultis. Vartojama nuo sydliaukės sutrikimų;

Pomidorų sultys: Sunokusius minkštus pomidorus garuose kaitinti tol, kol išsiskirs jų sultys. Gerti po 1 stiklinę 3 kartus per dieną, 10 minučių prieš valgį.

Siekiant pagerinti smegenų veiklą praktikuojamas pomidoro gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama gerti pomidorų sultis, nes apsaugo senstančias smegenis.

Pastaba: Pomidorų sultyse yra gausu antioksidanto likopeno, kuris gali apsaugoti senstančias smegenis.

Esant tinimams ir pabrinkimams praktikuojamas pomidoro gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus tinimams mažinti.

Pastaba: Vertingiausi švieži ir gerai prinokę pomidorai.

Esant vidurių pūtimui praktikuojamas pomidoro gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus esant vidurių pūtimui.

Pastaba: Vertingiausi švieži ir gerai prinokę pomidorai.

Esant vidurių užkietėjimui praktikuojami pomidoro gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus užkietėjus viduriams;

Pastaba: Užkietėjus viduriams reikia valgyti maisto produktus, kurie turi ląstelienos- vieni iš jų yra pomidorai. Vertingiausi švieži ir gerai prinokę pomidorai.

■ Rekomenduojama gerti pomidorų, agurkų, špinatų lapų sulčių mišinį, atskiestą tokiu pat kiekio filtruoto vandens. Vartojama užkietėjus viduriams.

Esant galvos skausmams praktikuojamas pomidoro gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus, nes gerina galvos kraujotaką.

Pastaba: Pomidoruose yra karotinoidas liutenas gerina galvos kraujotaką. Vertingiausi švieži ir gerai prinokę pomidorai.

Sergant mažakraujyste praktikuojami pomidoro gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus sergant mažakraujyste;

Pastaba: Pomidoruose yra geležies bei folio rūgšties, todėl jie patartini vartoti nuo mažakraujystės. Vertingiausi švieži ir gerai prinokę pomidorai.

■ Rekomenduojama gerti pomidorų sultis sergant mažakraujyste;

Pomidorų sultys: Sunokusius minkštus pomidorus garuose kaitinti tol, kol išsiskirs jų sultys. Gerti po 1 stiklinę 3 kartus per dieną, 10 minučių prieš valgį.

Pastaba: Organizmui pasisavinti geležį iš maisto padeda vitamino C turintis produktas- pomidoras.

■ Rekomenduojama gerti pomidorų sultis su medumi- į 1 stiklinę pomidprų sulčių įdėti 1 valgomąjį šaukštą medaus. Vartojama mažakraujystei išvengti.

Siekiant pagerinti kraują praktikuojami pomidoro gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus, nes skatina kraujo gamybą ir ląstelių augimą;

Pastaba: Pomidoruose yra folinės rūgšties, kuri skatina kraujo gamybą ir ląstelių augimą. Vertingiausi švieži ir gerai prinokę pomidorai.

■ Rekomenduojama vartoti pomidorus, nes slopina trombocitų sukibimo procesą;

Pastaba: Laboratoriniais tyrimais nustatyta, kad pomidorų ekstrakte yra cheminių junginių, kurie slopina trombocitų susikibimo procesą.

■ Rekomenduojama gerti pomidorų sultis šarminio kraujo rezervui padidinti.

Pastaba: Pomidoruose esantis didelis kiekis organinių rūgščių (pieno, obuolių) padidina šarminį kraujo rezervą.

Siekiant pagerinti kraujotaką praktikuojamas pomidoro gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus, nes gerina galvos ir kitų organų kraujotaką.

Pastaba: Pomidoruose yra karotinoidas liutenas gerina galvos ir kitų organų kraujotaką.

Esant cholesteroliui praktikuojamas pomidoro gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus, nes mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Pastaba: Pomidoruose esantys antioksidaciniai vitaminai neledžia kauptis “blogajam” cholesteroliui. Vertingiausi švieži ir gerai prinokę pomidorai.

Sergant onkologinėmis ligomis praktikuojami pomidoro gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus ir iš jų pagamintus produktus. Vartojama apsisaugoti nuo prostatos vėžio;

Pastaba: Pomidoruose yra likopenas, kuris padeda išvengti prostatos vėžio. Likopenas- tai aktyvus piktybinių ligų priešas, kuris stabdo vėžio plitimą visose jos išsivytymo stadijose.

Epidemiologiniai tyrimai parodė, jog likopenas mažina prostatos vėžio riziką. Pomidoruose yra polifenolių, kurie, kaip nustatyta, padeda stabdyti prostatos vėžio ląstelių vystymąsi.

Vykdytas tyrimas nustatė, jog kai likopenas sąveikauja su kitomis pomidorų produktų esančiomis medžiagomis, tada mažinant oksidacinio streso bei kancerogenezės rodiklius pasiekiama geresnių rezultatų negu vartojant vien likopeno papildus.

Ligoniams, kurie prieš prostatektomiją (chirurginę prostatos operaciją) 3 savaites vartojo pomidorų padažą, žymiai sumažėjo DNR pažeidimų prostatos audiniuose bei pagausėjo prostatos vėžio ląstelių mirčių. Tyrimu atskleista, jog kuo daugiau kraujo plazmoje yra likopeno, pasisavinimo iš tokių augalinės kilmės šaltinių, kaip pomidorai, tuo mažesnė tikimybė susirgti prostatos vėžiu.

■ Rekomenduojama vartoti pomidorus, nes padeda apsisaugoti nuo kepenų vėžio;

Pastaba: Pomidoruose yra polifenolių, kurie, kaip nustatyta, padeda stabdyti kepenų vėžio ląstelių vystymąsi. Vertingiausi švieži ir gerai prinokę pomidorai.

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus, nes sumažina tikimybę susirgti plaučių vėžiu;

Pastaba: Pomidoruose yra pigmentas likopenas, kuris sumažina tikimybę susirgti plaučių vėžiu.

■ Rekomenduojama vartoti pomidorus, nes padeda apsisaugoti nuo gaubtinės žarnos vėžio;

Pastaba: 1953 metais atvejus apėmęs tyrimas atskleidė, jog pomidorų vartojimas gali padėti išvengti gaubtinės žarnos vėžio.

■ Rekomenduojama gausiai vartoti pomidorus, nes padeda apsisaugoti nuo kiaušidžių vėžio;

Pastaba: Vykdytas tyrimas nustatė, jog gausesnis pomidorų vartojimas žymiai sumažina kiaušidžių vėžio riziką.

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus žmonėms, dirbantiems radioaktyvaus spinduliavimo lauke bei gyvenantiems radionuklidais užterštoje teritorijoje (neutralizuoja radiacijos poveikį žmogaus organizmui).

Siekiant sustiprinti imunitetą praktikuojami pomidoro gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus. Vartojama imunitetui stiprinti;

Pastaba: Gerai funkcionuojanti imuninė sistema priklauso nuo organizmo aprūpinimo fermentais. Vertingiausi švieži ir gerai prinokę pomidorai. Fermentai būtini visiems gyvybiniams procesams. Fermentų yra ir pomidoruose. Pomidoruose yra likopenas, kuris stiprina imuninę sistemą. Taip pat juose yra vitamino C, būtino imuninės sistemos būklei palaikyti ir vitamino E, kuris reikalingas imuninei sistemai.

■ Rekomenduojama gerti pomidorų sultis onkologinių ligų profilaktikai;

Pomidorų sultys: Sunokusius minkštus pomidorus garuose kaitinti tol, kol išsiskirs jų sultys. Gerti po 1 stiklinę 3 kartus per dieną, 10 minučių prieš valgį.

■ Lygiomis dalimis sumaišyti pomidorų, petražolių ir raudonųjų paprikų sulčių. Šisa sulčių mišinys vartojamas imunitetui stiprinti.

Siekiant gražų kaklą praktikuojamas pomidoro gydomasis būdas:

■ Virtą bulvių košę sumaišyti su trupučiu pomidorų sultimis. Tada gauta tyrele aptepti kaklą, apvynioti šiltu rankšluosčiu arba šaliku. Po 15 minučių kaklą nuplauti šiltu vandeniu. Vartojama gražaus kaklo išsaugojimui.

Sergant avitaminoze praktikuojami pomidoro gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama reguliariai valgyti pomidorus ir gerti jų sultis esant avitaminozei;

Pastaba: Pomidoruose esančios medžiagos, ypatingai provitaminas A, B grupės vitaminai bei vitaminas C , padeda greitai įveikti avitaminozę. Todėl pajutus avitaminozės požymius, reikia pradėti reguliariai valgyti pomidorus bei gerti jų sultis. Vertingiausi švieži ir gerai prinokę pomidorai.

■ Rekomenduojama gerti pomidorų sultis esant vitamino C trūkumui;

Pastaba: Per dieną išgerta stiklinė pomidorų sulčių gali aprūpinti organizmą pusė paros karotino ir vitamino C poreikiu.

■ Rekomenduojama gerti šiuos sulčių kokteilius esant vitaminų trūkumui.

80 g pomidorų sulčių, 70 g salotų sulčių, 70 g morkų sulčių, 5 g augalinio aliejaus, 5 g grietinės arba grietinėlės;

30 g pomidorų sulčių, 30 g obuolių sulčių, 60 g salotų sulčių, 200 g kefyro arba rūgpienio.

Siekiant sustiprinti nagus praktikuojami pomidoro gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti salotas “Skanumėlis” nagų sustiprinimui;

Salotos “Skanumėlis”: 250 g šviežių baltagūžių kopūstų, 250 g šviežių raudongūžių kopūstų, 2 saldžiosios žaliosios paprikos, 3-4 pomidorai, pagal skonį maltų pipirų ir druskos. Tada gaminamas padažas: Į vandenį įpilti acto, aliejaus, įberti druskos ir užvirinti. Baltagūžius kopūstus smulkiai supjaustyti, sudėti į verdamą padažą bei palaukti, kol užvirs. Paskui kopūstus tuojau pat išimti iš padažo bei sudėti į salotinės centrą. Sultinį uždėti ant viryklės, vėl užvirinti bei į jį suberti smulkiai supjaustytus ir apibarstytus pipirais raudongūžius kopūstus. Palaukti, kol užvirs, po to kopūstus iš karto išimti bei sudėti į salotinę aplink baltagūžius kopūstus. Šias salotas papuošti žiedais supjaustyta žaliąja paprika, o aplink išdėlioti pomidorų skilteles. Paruoštas salotas užpilti padažu bei atšaldyti.

■ Rekomenduojama vartoti ispaniškas šviežių daržovių salotas nagų stiprinimui.

Ispaniškos šviežių daržovių salotos: 200 g pomidorų, 200 g geltonųjų arba raudonųjų saldžiųjų paprikų, 150 g svogūnų, 100 g maltų džiūvesėlių, 150 g agurkų, 200 g grietinės. Tada iš paprikų pašalinti sėklas ir jas supjaustyti šiaudeliais. Pomidorus ir agurkus supjaustyti griežinėliais, svogūną smulkiai sukapoti ir džiūvesėlius apkepinti. Visus ingredientus sumaišyti, užpilti grietine bei pagal skonį įberti druskos ir pipirų.

Siekiant sumažinti prakaitavimą praktikuojamas pomidoro gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama daryti pomidorų sulčių vonias esant prakaitavimui.

Pomidorų sulčių vonia: Į vonią supilti 3 l pomidorų sulčių bei pagulėti joje 15 minučių.

Pastaba: Pomidorų sulčių vonia yra nuo seno žinoma priemonė nemaloniam kūno kvapui šalinti. Ši vonia gelbėja gausiai prakaituojant.

Sergant akių ligomis praktikuojamas pomidoro gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus, nes gydo akių tinklainės pakitimus. Taip pat pomidoruose yra vitaminų A, E, kurie reikalingi ir svarbūs akims.

Pastaba: Pomidoruose yra karotinoidas liutenas, gydantis akių tinklainės pakitimus, kurie gali išprovokuoti aklumą. Vertingiausi švieži ir gerai prinokę pomidorai.

Sergant kojų ligomis praktikuojami pomidoro gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus esant kojų galūnių šalimui;

Pastaba: Vertingiausi švieži ir gerai prinokę pomidorai.

■ Rekomenduojama ant išsiplėtusių kojų venų ir jų mazgų dėti prinokusio šviežio pomidoro skilteles. Praėjus 3-4 valandoms pomidoro skilteles pakeisti. Vartojama esant išsiplėtusioms kojų venoms;

■ Rekomenduojama odą patrinti pomidoro skiltele arba jo sultimis. Vartojama nuospaudų išvengimui;

■ Gerai prinokusį pomidorą perpjauti pusiau. Tada pjūvio puse uždėti ant skaudamos vietos ir pritvarstyti. Pomidorų skilteles keisti kas 3-4 valandas. Vartojama kojų venų tonizavimui ir gydymui;

■ Rekomenduojama daryti “Rūgščios” kojų vonias kojų odos balinimui ir išsiplėtusioms venų siaurinimui;

Rūgščios” kojų vonia: Į vonelę įpilti ketvirtadalį stiklinės pomidorų sulčių.

■ Rekomenduojama daryti pomidorų ir morkų kaukę kojoms esant kojų nuovargiui.

Pomidorų ir morkų kaukė kojoms: 40 ml pomidorų sulčių, 40 ml morkų sulčių ir 50 g krakmolo. Tada pomidorų sultis sumaišyti su morkų sultimis, įberti krakmolo ir gerai išmaišyti iki vientisos masės. Paruoštą kaukę trinti į odą masažiniais judesiais. Ištepti pėdas, palaikyti 15 minučių. Paskui nuplauti vėsiu vandeniu.

Esant nutukimui praktikuojami pomidoro gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama valgyti pomidorus (per dieną suvalgyti po 1-2 sunokusius pomidorus) esant nutukimui;

Pastaba: Pomidorai- tai nekaloringi maisto produktai. Jie padeda greičiau sudegti su kitais produktais gautoms kalorijoms. Pomidorai valgomi vakarais, ypatingai pasportavus arba aktyviai pasimankštinus, pagreitina metabolizmą bei padeda greičiau atsikratyti antsvorio. Vertingiausi švieži ir gerai prinokę pomidorai.

■ Rekomenduojama daryti pomidorų iškrovos dieną: suvartoti 1,5 kg termiškai neapdorotų šviežių pomidorų. Padalyti į 6 porcijas salotų, kurias suvalgyti per dieną. Kiekvieną salotų porciją pagardinti 5 g augalinio aliejaus. Vartojama esant nutukimui;

■ Rekomenduojama daryti pomidorų dietas esant nutukimui;

Pomidorų dieta: Per dieną išgerti 1-1,2 l pomidorų sulčių, padalinus į 5 dalis. Laikantis pomidorų dietos, nebūtina valgyti vien pomidorus arba iš jų pagamintus patiekalus, tik svarbu jų valgyti kuo daugiau. Tokios dietos galima laikytis keletą kartų per metus.

■ Rekomenduojama gerti pomidorų sultis esant nutukimui;

Pomidorų sultys: Sunokusius minkštus pomidorus garuose kaitinti tol, kol išsiskirs jų sultys. Gerti po 1 stiklinę 3 kartus per dieną, 10 minučių prieš valgį.

■ Rekomenduojama vartoti pomidorų tyrę esant nutukimui;

Pomidorų tyrė: Prinokusius pomidorus supjaustyti gabalėliais ir virti maišant, kol suminkštės, truputį atvėsinti bei pertrinti per sietelį. Gautą pomidorų tyrę virti ant silpnos uggnies iki medaus tirštumo ir iį ją įdėti druskos. Paskui išpilstyti į stiklinius indus, ant višaus užpilti ploną saulėgrąžų aliejaus sluoksnį – 1 kg pomidorų imama 0,5 valgomojo šaukšto druskos ir 1 valgomasis šaukštas saulėgrąžų aliejaus). Uždaryti indai laikomi vėsiai.

■ Rekomenduojama valgant makaronus užpilti grynu pomidorų padažu. Tokiu būdu išvengiama 100 kalorijų;

■ Kiekvieną rytą išgerti 150 g pomidorų sulčių. Pomidorų sultis kasdien skaninti vis skirtingais prieskoniais: sumaltais pipirais, sutrintais česnakais, susmulkiantais petražolių, krapų, bazilikų lapeliais. Per pietus užvalgyti pomidorų salotų arba pomidorų sriubos, antrąjį patiekalą užpilti pomidorų padažu. Pavakariu išgerti pomidorų kokteilio arba suvalgyti gabalėlį sūrio su pomidoro skiltele ir žalumynais. Vakare valgyti įvairių daržovių salotas, kurių svarbiausias ingredientas- pomidorai. Prieš vakarienę galima išgerti pomidorų sulčių. Vartojama esant nutukimui;

■ Rekomenduojama valgyti mažai kaloringą garnyrą esant nutukimui.

Mažai kaloringas garnyras: Moliūgų gabalėlius apibarstyti raudonaisiais pipirais ir pakepinti. Tada įdėti pomidorų tyrės, baziliko, česnako ir patroškinti, kol suminkštėja. Šį mažai kaloringą garnyrą patiekti kartu su pomidorais ir žalumynais.

Siekiant numalšinti troškulį praktikuojamas pomidoro gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama gerti pomidorų sultis troškuliui malšinti.

Siekiant sustiprinti plaukus praktikuojami pomidoro gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama riebius plaukus sutepti pomidorų tyre. Tada truputį palaikyti, paskui gerai ištrinti galvą. Plaukai tampa purūs ir blizgūs;

■ Rekomenduojama pomidorų tyre ištepti plaukus, nes stimuliuoja plaukų augimą;

■ Rekomenduojama pomidorų sultimis ištepti plaukus. Vartojama pleiskanoms ir plaukuose likusio chloro likučiams naikinti.

PASTABA: Prieš praktikuojant pomidoro gydomuosius būdus būtina pasikonsultuoti su gydytoju.

LITERARŪROS SĄRAŠAS

Augalai ir kosmetika. Mokslas. Vilnius. 1987.

Auksinė namų knyga. Alma littera. Vilnius. 2011. ISBN 978-609-01-0016-5

Bowdenas Dž. Veiksmingiausi būdai, kaip gyventi ilgiau. Aktėja. Vilnius. 2010. ISBN 978-9955-21-249-2

Baronienė V., Klimavičius D., Obelevičius K., Rutkauskas A., Vaidelys J. Sodas ir daržas. Alma littera. Vilnius. 2012. ISBN 978-609-01-0359-3

Brandus amžius- gera sveikata. Medicina ir dar kai kas visiems. 2014. ISBN 978-609-8095-12-8

Carper J. 100 paprastų dalykų, kurie jums padės išvengti Alzheimerio ligos ir turėti puikią atmintį senatvėje. Obuolys. 2012. ISBN 978-609-403-355-1

Dan O. Jauninantis veido ir kūno masažas. Obuolys. 2011. ISBN 978-609-403-280-6

Daržovės liaudies medicinoje. Medicina ir dar kai kas visiems. 2009. ISBN 978-9986-578-63-5

Didysis organizmo valymas dietomis. Medicina ir dar kai kas visiems. 2012. ISBN 978-9986-578-91-8

Filatova S. Geriausi pirties, vonios ir saunos receptai jaunystei ir grožiui. Obuolys. 2010. ISBN 978-609-403-139-7

Gydomės namie. Saugus ir veiksmings bendrųjų negalavimų gydymas. Aktėja. Vilnius. 2011. ISBN 978-9955-21-267-6

Gydomoji augalų galia. 1000 tradicinės ir liaudies medicinos patarimų. Dajalita. Kaunas. 2014. ISBN 978-609-424-039-3

Gogulan M. Ideali sveikata. Maistas, kuris gydo. Obuolys. 2013. ISBN 978-609-403-583-8

Hensel W. Vaistinių augalų žinynas. Aktėja. 2007. ISBN 978-9955-21-186-0

Ivanovas V. Gydančioji žolelių galia. Asveja. Vilnius. 2000. ISBN 9955-464-01-1

Jansonė I. Maistas, kuris palaiko. Ryga. 2013. ISBN 978-9984-868-61-5

Koks maistas yra vaistas. 1000 patarimų apie sveiką mitybą. Dajalita. Kaunas. 2013. ISBN 978-609-424-037-9

Lavelle Michael ir Christine. Sodas ir daržas nuo A iki Z. Obuolys. 2012. ISBN 978-609-403-328-5

Malachov G. Augaliniai antibiotikai. Salybus. Vilnius. 2011. ISBN 978-609-8059-02-1

Natūraliosios priemonės nuo 100 ligų. Medicina ir dar kai kas visiems. 2013. ISBN 978-609-8095-03-6

Natūralūs sveikatos receptai moterims. Medicina ir dar kai kas visiems. 2012. ISBN 978-609-8095-01-2

Natūralūs sveikatos receptai pagyvenusiems žmonėms. Medicina ir dar kai kas visiems. 2012. ISBN 978-609-8095-02-9

Ne tik kūnui, bet ir sielai. 1000 tradicinės ir liaudies medicinos patarimų. Dajalita. Kaunas. 2014. ISBN 978-609-424-043-0

Nuo cukrinio diabeto ir nutukimo. Medicina ir dar kai kas visiems. 2013. ISBN 978-609-8095-04-3

Nuo kojų ligų. Medicina ir dar kai kas visiems. 2010. ISBN 978-9986-578-68-0

Nuo virškinamojo trakto ligų. Medicina ir dar kai kas visiems. 2011. ISBN 978-9986-578-81-9

Onučin N. Kefyro ir jogurto gydomųjų savybių žinynas. Obuolys. 2011. ISBN 978-609-403-183-0

Organizmo valymas daržo ir sodo vaisiais. Medicina ir dar kai kas visiems. 2014. ISBN 978-609-8095-13-5

Paasik T. Šiuolaikiškas daržas. Ekspresss leidyba. Vilnius. 2010. ISBN 978-9955-727-74-3

Papečkys M. Peršalimo ligos. Medicina ir dar kai kas visiems. 2008. ISBN 978-9986-578-48-2

Patarimų knyga namams nuo A iki Ž. Alma littera. Vilnius. 2012. ISBN 978-609-01-0751-5

Petrauskaitė D. Patarimai peršalus. Panevėžys. 2014. ISBN 978-609-408-588-8

Ploberger K. Inteligentiško tinginio sodas. Alma littera. Vilnius. 2011. ISBN 978-9955-08-262-0

Protingas sodininkas. Visos sodo ir daržo paslaptys. Obuolys.2014. ISBN 978—609-403-662-0

Ruzgienė R., Mackevičius A. Mažasis daržovių ir prieskonių žinynas. Eugrimas. Vilnius. 2010. ISBN 978-9955-790-88-4

Senolių receptai. 230 receptų vaikų ligoms gydyti. Asveja. Vilnius. 2010. ISBN 978-9955-738-28-2

Sokolovska L., Vyšniauskienė J., Tylaitė M. Gaminame natūralią kosmetiką. Obuolys. 2013. ISBN 978-609-403-597-5

Sveikata ir dietos. Medicina ir dar kai kas visiems. 2012. ISBN 978-9986-578-89-5

Sveikata- jūsų rankose. 1000 tradicinės ir liaudies medicinos paarimų. Dajalita. 2012. ISBN 978-609-424-023-2

Sveikatos gėrimai. Medicina ir dar kai kas visiems. 2010. ISBN 978-9986-578-67-3

Širdis, kraujagyslės,nervai: natūralūs būdai atgauti sveikatą. Medicina ir dar kai kas visiems. 2015. ISBN 978-609-8095-25-8

Vasiliauskai Danguolė, Juozas, Audrius. Sveikatos Biblija. Alma littera. Vilnius. 2012. ISBN 978-609-01-0776-8

Vasiliauskas J. Gamtos vaistinė. Alma littera. Vilnius. 2011. ISBN 978-9955-38-583-7

Zittlau J., Kriegisch N., P. Dagmar Heinke. Didžioji namų vaistinė. Jotema. Kaunas. 2008. ISBN 978-9955-13-153-3

Žolelių knyga. Gydomasis, maistas, natūrali kosmetika. Alma littera. Vilnius. 2012. ISBN 978-609-01-0375-3

365 sveikatos dienos. Medicina ir dar kai kas visiems. 2013. ISBN 978-609-8095-11-1

Prieiga per internetą: http://www.pomidorai.eu/lt/left/straipsniai/kodel-verta-valgyti-pomidorus/

Prieiga per internetą: http://www.pasveik.lt/lt/sveikatos-ir-medicinos-naujienos/kuo-musu-organizmui-naudingi-pomidorai-/73126

Prieiga per internetą: http://www.sveikaszmogus.lt/Maistas-2385-Kuo_naudingas_raudonsonis_pomidoras

Prieiga per internetą: http://konsultuokis.lt/?p=859

Prieiga per internetą: http://wol.jw.org/lt/wol/d/r32/lp-l/102005168

Prieiga per internetą: http://www.sodininkyste.lt/valgomasis-pomidoras/


© 2012-2019 | Visos teisės saugomos.