Gaurometis ir jo gydomieji būdai « Mokslo diena « 

Gaurometis ir jo gydomieji būdai



 

Gaurometis ir jo savybės (pirmoji straipsnio dalis)

Sergant širdies ir kraujagyslių ligomis

Sergant hipertenzija

Sergant kvėpavimo takų ligomis

Sergant bronchitu ir bronchine astma

Sergant burnos ir gerklės ligomis

Sergant angina

Sergant kepenų ligomis

Sergant tulžies ligomis

Sergant kasos ligomis

Sergant inkstų ligomis

Sergant šlapimo ligomis

Sergant skrandžio ir žarnyno ligomis

Sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige

Sergant gastritu

Siekiant pagerinti virškinimą

Siekiant pagerinti medžiagų apykaitą

Siekiant sustiprinti ir išvalyti organizmą

Esant apsinuodijimui

Sergant odos ligomis

Esant žaizdoms

Sergant cukriniu diabetu

Sergant sąnarių ligomis

Sergant kaulų ligomis

Esant raumenų negalavimams

Esant nerviniams negalavimams

Sergant moterų ligomis

Sergant vyrų ligomis

Sergant vaikų ligomis

Sergant infekcinėmis ligomis

Esant uždegiminiams procesams

Esant skausmams

Esant tinimams ir pabrinkimams

Sergant onkologinėmis ligomis

Sergant kolitu

Esant galvos skausmams

Sergant mažakraujyste

Siekiant pagerinti kraują

Esant kraujavimams

Siekiant suaktyvinti kraujodaros procesus

Sergant avitaminoze

Sergant ausų ligomis

Siekiant sustiprinti imunitetą

Sergant dantų ir dantenų ligomis

Siekiant sustiprinti plaukus

 

gaurometis

Gaurometis ir jo gydomieji būdai

Ankstesniame skyriuje buvo išvardytos gauromečio gydomosios savybės. Šiame skyriuje išskirsime pagrindinius praktikuojamus gauromečio gydomuosius būdus sergant tam tikromis ligomis bei esant atitinkamiems negalavimams.

Sergant širdies ir kraujagyslių ligomis praktikuojamas gauromečio gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio tinktūrą padažnėjusiam širdies plakimui mažinti.

Gauromečio tinktūra: 0,5 l stiklainį pripildyti susmulkintais gauromečio žiedais, užpilti iki viršaus degtine, gerai uždaryti, leisti nusistovėti tamsioje vėsioje vietoje mėnesį. Vartoti po 30 lašų į 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną.

Sergant hipertenzija praktikuojami gauromečio gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama gerti fermentuotą gauromečio arbatą kraujospūdžiui normalizuoti;

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentacijos metu gauromečio lapus truputį apvytinti, smulkiai supjaustyti ir gerai paminkyti. Tada sukimšti į nemetalinį indą, pridengti drėgnu audiniu, prispausti svoriu (akmeniu arba kokiu nors kitu sunkiu daiktu) ir laikyti 1-2 valandas kambario temperatūroje. Po to gauromečio lapus ketaus keptuvėje ant silpnos ugnies kaitinti 40 minučių (tik neperkaitinti bei nesudeginti). Po 40 minučių ant vidutinės ugnies dažnai maišant arbatą išdžiovinti iki sausumo. Šios gauromečio arbatos kvapas yra labai gardus.

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentuotai arbatai geriausia rinkti jaunus rasotus gauromečio lapelius žydėjimo pradžioje. Tada lapelius gerai sutrinti, jog išsiskirtų sultys, sudėti į trilitrinį stiklainį, suspausti, aklinai uždengti, palikti saulėje 6-12 valandų, priklausomai nuo saulės intensyvumo. Gauromečio lapai turi sušusti bei fermentuotis. Po to paskleisti ant paklodės ir sudžiovinti. Galima gamintis kvapnią gurmanišką gauromečio arbatą. Gerti arbatą 30 minučių prieš valgį arba praėjus porai valandų po valgio.

■ Lygiomis dalimis sumaišyti gauromečio lapų, putino ūglių, gudobelės uogų, kalpokės šakniastiebių, katpėdės žolės, astragalo žolės, barkūno žolės, trikertės žvaginės žolės ir rūtos žolės. Tada 8 g vaistažolių mišinio užpilti 300 ml verdančio vandens, 15 minučų pakaitinti vandens vonelėje, 3 valandas palaikyti termose ir perkošti. Pašildžius išgerti per dieną – paskutinį kartą, prieš miegą. Vartojama kraujo spaudimui mažinti;

■ Lygiomis dalimis sumaišyti gauromečio lapų, barkūno žolės ir žiemės žolės. Tada 5 g vaistažolių mišinio užpilti 250 ml verdančio vandens, 2 valandas palaukti ir perkošti. Gerti šiltą po ¼ – 1/3 stiklinės 3-4 kartus per dieną, po valgio. Vartojama kraujo spaudimui mažinti.

Sergant kvėpavimo takų ligomis praktikuojami gauromečio gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio šakniastiebių nuovirą esant kvėpavimo takų uždegimams;

Gauromečio šakniastiebių nuoviras: 10 g gauromečio šakniastiebių užpilti 250 ml karšto vandens, virti 20 minučių, nukošti ir nuspausti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną.

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio žolės nuovirą esant nosies uždegimui;

Gauromečio žolės nuoviras: 15 g gauromečio žolės užpilti 200 ml vandens, virti 15 minučių, palaikyti valandą, nukošti ir nuspausti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną.

■ 20 g gauromečio šakniastiebių užpilti 0,5 l karšto vandens, pavirti 20 minučių, nukošti ir nuspausti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną. Vartojama sergant kvėpavimo takų uždegimu;

■ Truputį gauromečio lapų užplikyti 1 stikline verdančio vandens. Tada tuoj pat nusunkti bei košelę sukrėsti į drobinį maišelį. Dėti ant skaudamos vietos, šiltai apdengus. Šiuos pavilgus keisti kas 2-3 valandas. Vartojama sergant nosiaryklės uždegimu.

Sergant bronchitu ir broncine astma praktikuojamas gauromečio gydomasis būdas:

■ 10 g gauromečio lapų, 10 g pelkinių gailio lapų, 10 g kraujažolių lapų, 10 g šalpusnio lapų. Tada 20 g vaistažolių mišinio užpilti 1 stikline vandens ir pritraukinti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną. Vartojama sergant ūminiu bronchitu.

Sergant burnos ir gerklės ligomis praktikuojami gauromečio gydomieji būdai:

■ 2 valgomuosius šaukštus gauromečio žolės užpilti 2 stiklinėmis karšto vandens ir palikti termose 6 valandas, jog pritrauktų. Gerti ir dėti kaip kompresą prie skaudamos vietos esant gerklės uždegimui;

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio žolės nuovirą esant gerklės uždegimui;

Gauromečio žolės nuoviras: 15 g gauromečio žolės užpilti 200 ml vandens, virti 15 minučių, palaikyti valandą, nukošti ir nuspausti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną.

■ Truputį gauromečio lapų užplikyti 1 stikline verdančio vandens. Tada tuoj pat nusunkti bei košelę sukrėsti į drobinį maišelį. Dėti ant skaudamos vietos, šiltai apdengus. Šiuos pavilgus keisti kas 2-3 valandas. Vartojama sergant gerklės ir nosiaryklės uždegimu.

Sergant angina praktikuojamas gauromečio gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio šakniastiebių nuovirą sergant angina.

Gauromečio šakniastiebių nuoviras: 10 g gauromečio šakniastiebių užpilti 250 ml karšto vandens, virti 20 minučių, nukošti ir nuspausti. Šiuo nuoviru skalauti gerklę.

Sergant kepenų ligomis praktikuojami gauromečio gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama gerti fermentuotą gauromečio arbatą sergant kepenų akmenlige;;

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentacijos metu gauromečio lapus truputį apvytinti, smulkiai supjaustyti ir gerai paminkyti. Tada sukimšti į nemetalinį indą, pridengti drėgnu audiniu, prispausti svoriu (akmeniu arba kokiu nors kitu sunkiu daiktu) ir laikyti 1-2 valandas kambario temperatūroje. Po to gauromečio lapus ketaus keptuvėje ant silpnos ugnies kaitinti 40 minučių (tik neperkaitinti bei nesudeginti). Po 40 minučių ant vidutinės ugnies dažnai maišant arbatą išdžiovinti iki sausumo. Šios gauromečio arbatos kvapas yra labai gardus.

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentuotai arbatai geriausia rinkti jaunus rasotus gauromečio lapelius žydėjimo pradžioje. Tada lapelius gerai sutrinti, jog išsiskirtų sultys, sudėti į trilitrinį stiklainį, suspausti, aklinai uždengti, palikti saulėje 6-12 valandų, priklausomai nuo saulės intensyvumo. Gauromečio lapai turi sušusti bei fermentuotis. Po to paskleisti ant paklodės ir sudžiovinti. Galima gamintis kvapnią gurmanišką gauromečio arbatą. Gerti arbatą 30 minučių prieš valgį arba praėjus porai valandų po valgio.

Sergant tulžies ligomis praktikuojamas gauromečio gydomasis būdas:

■ Sumaišyti 1 valgomąjį šaukštą gauromečio lapų, 1 valgomąjį šaukštą kraujažolės žolės, 1 valgomąjį šaukštą melisos žolės, 1 valgomąjį šaukštą mėtos lapų, 1 valgomąjį šaukštą apynių spurgų, 2 valgomuosius šaukštus raudonėlio žolės, 2 valgomuosius šaukštus jonažolės žolės, 2 valgomuosius šaukštus smiltyninio šlamučio žiedų. Tada vaistažolių mišinį užpilti vandeniu, kuriame virė avižos. Vartojama nuo tulžies pūslės ir latakų ligų.

Sergant kasos ligomis praktikuojamas gauromečio gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama gerti fermentuotą gauromečio arbatą sergant kasos ligomis.

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentacijos metu gauromečio lapus truputį apvytinti, smulkiai supjaustyti ir gerai paminkyti. Tada sukimšti į nemetalinį indą, pridengti drėgnu audiniu, prispausti svoriu (akmeniu arba kokiu nors kitu sunkiu daiktu) ir laikyti 1-2 valandas kambario temperatūroje. Po to gauromečio lapus ketaus keptuvėje ant silpnos ugnies kaitinti 40 minučių (tik neperkaitinti bei nesudeginti). Po 40 minučių ant vidutinės ugnies dažnai maišant arbatą išdžiovinti iki sausumo. Šios gauromečio arbatos kvapas yra labai gardus.

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentuotai arbatai geriausia rinkti jaunus rasotus gauromečio lapelius žydėjimo pradžioje. Tada lapelius gerai sutrinti, jog išsiskirtų sultys, sudėti į trilitrinį stiklainį, suspausti, aklinai uždengti, palikti saulėję 6-12 valandų, priklausomai nuo saulės intensyvumo. Gauromečio lapai turi sušusti bei fermentuotis. Po to paskleisti ant paklodės ir sudžiovinti. Galima gamintis kvapnią gurmanišką gauromečio arbatą. Gerti arbatą 30 minučių prieš valgį arba praėjus porai valandų po valgio.

Sergant inkstų ligomis praktikuojamas gauromečio gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama gerti fermentuotą gauromečio arbatą sergant inkstų akmenlige.

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentacijos metu gauromečio lapus truputį apvytinti, smulkiai supjaustyti ir gerai paminkyti. Tada sukimšti į nemetalinį indą, pridengti drėgnu audiniu, prispausti svoriu (akmeniu arba kokiu nors kitu sunkiu daiktu) ir laikyti 1-2 valandas kambario temperatūroje. Po to gauromečio lapus ketaus keptuvėje ant silpnos ugnies kaitinti 40 minučių (tik neperkaitinti bei nesudeginti). Po 40 minučių ant vidutinės ugnies dažnai maišant arbatą išdžiovinti iki sausumo. Šios gauromečio arbatos kvapas yra labai gardus.

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentuotai arbatai geriausia rinkti jaunus rasotus gauromečio lapelius žydėjimo pradžioje. Tada lapelius gerai sutrinti, jog išsiskirtų sultys, sudėti į trilitrinį stiklainį, suspausti, aklinai uždengti, palikti saulėje 6-12 valandų, priklausomai nuo saulės intensyvumo. Gauromečio lapai turi sušusti bei fermentuotis. Po to paskleisti ant paklodės ir sudžiovinti. Galima gamintis kvapnią gurmanišką gauromečio arbatą. Gerti arbatą 30 minučių prieš valgį arba praėjus porai valandų po valgio.

Sergant šlapimo ligomis praktikuojamas gauromečio gydomasis būdas:

■ 3 arbatinius šaukštelius džiovintos gauromečio žolės ir lapų užpilti 1 stikline verdančio vandens, 10 minučių palaukti ir perkošti. Gerti po ½ stiklinės rytais ir vakarais. Vartojama šlapimo išsiskyrimui skatinti.

Sergant skrandžio ir žarnyno ligomis praktikuojami gauromečio gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio žolės nuovirą sergant skrandžio ligomis;

Gauromečio žolės nuoviras: 15 g gauromečio žolės užpilti 200 ml vandens, virti 15 minučių, palaikyti valandą, nukošti ir nuspausti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną.

■ Rekomenduojama gerti fermentuotą gauromečio arbatą esant skrandžio negalavimams, sukeltiems streso ir padidėjusiam skrandžio rūgštingumui;

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentuotai arbatai geriausia rinkti jaunus rasotus gauromečio lapelius žydėjimo pradžioje. Tada lapelius gerai sutrinti, jog išsiskirtų sultys, sudėti į trilitrinį stiklainį, suspausti, aklinai uždengti, palikti saulėje 6-12 valandų, priklausomai nuo saulės intensyvumo. Gauromečio lapai turi sušusti bei fermentuotis. Po to paskleisti ant paklodės ir sudžiovinti. Galima gamintis kvapnią gurmanišką gauromečio arbatą. Gerti arbatą 30 minučių prieš valgį arba praėjus porai valandų po valgio.

■ Rekomenduojama gaurometį sumaišyti su svilarožės lapais ir šaknimis, saldymedžio šaknimis, dedešvos žiedais ir takažolės žole. Vartojama esant padidėjusiam rūgštingumui.

Pastaba: Šaknis reikia ruošti atskirai- ir tik vėliau sumaišyti su žole. Siekiant naudingų medžiagų išsiskyrimo iš šaknų- patariama šaknis pabrinkinti per naktį arba pavirti vandens vonelėje kelias minutes.

Sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige praktikuojami gauromečio gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama vartoti žolės nuovirą sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige;

Gauromečio žolės nuoviras: 15 g gauromečio žolės užpilti 200 ml vandens, virti 15 minučių, palaikyti valandą, nukošti ir nuspausti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną.

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio lapų užpilą sergant skrandžio opalige;

Gauromečio užpilas: 1 valgomąjį šaukštą gauromečio lapų užpilti 200 ml verdančio vandens termose, palaikyti 30 minučių ir nukošti. Gerti po ½ stiklinės 3 kartus per dieną, prieš valgį.

■ 2 valgomieji šaukštai džiovintos smulkintos žaliavos užplikyti 3 stiklinėmis verdančio vandens ir po valandos nukošti. Gerti po 0,5 stiklinės 3 kartus per dieną, po valgio. Vartojama sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige;

■ 1 valgomąjį šaukštą džiovintos ir susmulkintos gauromečio žolės užpilti 300 ml verdančio vandens ir po valandos nukošti. Gerti po 100 ml 3 kartus per dieną po valgio. Vartojama sergant skrandžio opalige;

■ Rekomenduojama gerti fermentuotą gauromečio arbatą sergant dvylikapirštės žarnos opalige;

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentacijos metu gauromečio lapus truputį apvytinti, smulkiai supjaustyti ir gerai paminkyti. Tada sukimšti į nemetalinį indą, pridengti drėgnu audiniu, prispausti svoriu (akmeniu arba kokiu nors kitu sunkiu daiktu) ir laikyti 1-2 valandas kambario temperatūroje. Po to gauromečio lapus ketaus keptuvėje ant silpnos ugnies kaitinti 40 minučių (tik neperkaitinti bei nesudeginti). Po 40 minučių ant vidutinės ugnies dažnai maišant arbatą išdžiovinti iki sausumo. Šios gauromečio arbatos kvapas yra labai gardus.

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentuotai arbatai geriausia rinkti jaunus rasotus gauromečio lapelius žydėjimo pradžioje. Tada lapelius gerai sutrinti, jog išsiskirtų sultys, sudėti į trilitrinį stiklainį, suspausti, aklinai uždengti, palikti saulėje 6-12 valandų, priklausomai nuo saulės intensyvumo. Gauromečio lapai turi sušusti bei fermentuotis. Po to paskleisti ant paklodės ir sudžiovinti. Galima gamintis kvapnią gurmanišką gauromečio arbatą. Gerti arbatą 30 minučių prieš valgį arba praėjus porai valandų po valgio.

■ Sumaišyti 20 g gauromečio lapų, 20 g liepos žiedų, 10 g ramunėlių žiedų, 10 g pankolio sėklų. Tada 2 arbatinius šaukštelius vaistažolių mišinio užplikyti 1 stikline verdančio vandens, šiltai apvynioti, palikti 1,5-2 valandoms pritraukti ir perkošti. Išgerti 1-3 stiklines per dieną. Vartojama nuo opaligės;

■ Sumaišyti lygiomis dalimis gauromečio lapų, medetkų žiedų, melisos lapų, rūgties gyvatžolės šakniastiebių, raudonėlio žolės, notrelės žolės, anyžiaus sėklų. Tada 10 g vaistažolių mišinio užplikyti 1 stikline verdančio vandens, 10 minučių pakaitinti ir perkošti. Gerti po 0,25 stiklinės šilto antpilo rytais, nepusryčiavus, praėjus valandai po valgio. Vartojama nuo opaligės;

■ 4 valgomieji šaukštai siauralapio gauromečio lapų, 4 valgomieji šaukštai plačialapio gysločio lapų, 5 valgomieji šaukštai liepos žiedų, 5 valgomieji šaukštai ramunėlės žiedų, 6 valgomieji šaukštai linų sėmenų, 6 valgomieji šaukštai pankolio vaisių. Tada 4-5 valgomuosius šaukštus vaistažolių mišinio užplikyti 1 litru verdančio vandens, palaikyti per naktį sandariai uždengtą bei šiltai suvyniotą. Ryte pakaitinti 12-15 minučių karštoje vonelėje, perkošti ir išspausti. Gerti po 150-200 ml su medumi 3-5 kartus per dieną. Vartojama nuo opaligės.

Sergant gastritu praktikuojami gauromečio gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama vartoti žolės nuovirą sergant gastritu;

Gauromečio žolės nuoviras: 15 g gauromečio žolės užpilti 200 ml vandens, virti 15 minučių, palaikyti valandą, nukošti ir nuspausti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną.

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio šakniastiebių nuovirą sergant gastritu;

Gauromečio šakniastiebių nuoviras: 10 g gauromečio šakniastiebių užpilti 250 ml karšto vandens, virti 20 minučių, nukošti ir nuspausti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną.

■ 20 g gauromečio šakniastiebių užpilti 0,5 l karšto vandens, pavirti 20 minučių, nukošti ir nuspausti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną. Vartojama sergant gastritu;

■ Sumaišyti 3 dalis gauromečio lapų ir žiedų, 2 dalis kraujažolės žiedų, 2 dalis smulkintų miškinių erškėtuogių, 2 dalis aviečių lapų, 2 dalis smulkintų valerijono šakniastiebių su šaknimis, 2 dalis kmyno vaisių, 2 dalis baltagalvės žolės, 4 dalis jonažolės žolės, 4 dalis pipirmėtės lapų, 2 dalis aviečių lapų, 2 dalis smulkintų valerijono šakniastiebių su šaknimis, 2 dalis kmyno vaisių, 2 dalis baltagalvės žolės, 3 dalis saldymedžio šakniastiebių, 3 dalis takažolės žolės, 6 dalis katpėdės žiedų ir 1 dalis ugniažolės žolės. Tada 2 valgomuosius šaukštus susmulkinto vaistažolių mišinio termose užpilti ½ l verdančio vandens, palikti 4-6 valandoms pritraukti ir perkošti. Gerti šiltą po ¾ stiklinės 3 kartus per dieną, 20-30 minučių prieš valgį. Tokiu būdu gydytis 1,5-2 mėnesius, tada daryti 10 dienų pertrauką. Vartojama nuo gastrito, kai yra padidėjęs skrandžio sekreto rūgštingumas;

■ 4 valgomieji šaukštai siauralapio gauromečio lapų, 4 valgomieji šaukštai plačialapio gysločio lapų, 5 valgomieji šaukštai liepos žiedų, 5 valgomieji šaukštai ramunėlės žiedų, 6 valgomieji šaukštai linų sėmenų, 6 valgomieji šaukštai pankolio vaisių. Tada 4-5 valgomuosius šaukštus vaistažolių mišinio užplikyti 1 litru verdančio vandens, palaikyti per naktį sandariai uždengtą bei šiltai suvyniotą. Ryte pakaitinti 12-15 minučių karštoje vonelėje, perkošti ir išspausti. Gerti po 150-200 ml su medumi 3-5 kartus per dieną. Vartojama nuo lėtinio gastrito.

Siekiant pagerinti virškinimą praktikuojami gauromečio gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama gerti fermentuotą gauromečio arbatą sergant virškinamojo trakto ligomis;

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentacijos metu gauromečio lapus truputį apvytinti, smulkiai supjaustyti ir gerai paminkyti. Tada sukimšti į nemetalinį indą, pridengti drėgnu audiniu, prispausti svoriu (akmeniu arba kokiu nors kitu sunkiu daiktu) ir laikyti 1-2 valandas kambario temperatūroje. Po to gauromečio lapus ketaus keptuvėje ant silpnos ugnies kaitinti 40 minučių (tik neperkaitinti bei nesudeginti). Po 40 minučių ant vidutinės ugnies dažnai maišant arbatą išdžiovinti iki sausumo. Šios gauromečio arbatos kvapas yra labai gardus.

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentuotai arbatai geriausia rinkti jaunus rasotus gauromečio lapelius žydėjimo pradžioje. Tada lapelius gerai sutrinti, jog išsiskirtų sultys, sudėti į trilitrinį stiklainį, suspausti, aklinai uždengti, palikti saulėje 6-12 valandų, priklausomai nuo saulės intensyvumo. Gauromečio lapai turi sušusti bei fermentuotis. Po to paskleisti ant paklodės ir sudžiovinti. Galima gamintis kvapnią gurmanišką gauromečio arbatą. Gerti arbatą 30 minučių prieš valgį arba praėjus porai valandų po valgio.

■ 1 valgomasis šaukštas džiovintų gauromečio lapų, 1 valgomasis šaukštas džiovintų ramunėlių žiedų ir 1 valgomasis šaukštas džiovintų liepžiedžių. Tada vaistažolių mišinį gerai sumaišyti, 2 valgomuosius šaukštus vaistažolių mišinio supilti į termosą, užpilti 400 ml verdančio vandens ir po 2 valandų perkošti. Gerti po 1 stiklinę 2 kartus per dieną. Vartojama sergant virškinamojo trakto ligomis;

■ Lygiomis dalimis sumaišyti gauromečio lapų, ramunėlių žiedų, liepos žiedų. Tada 2 valgomuosius šaukštus vaistažolių mišinio termose užplikyti 2 stiklinėmis verdančio vandens ir po 2 valandų nukošti. Gerti po 1 stiklinę 2 kartus per dieną. Vartojama sergant virškinamojo trakto ligomis;

■ Sumaišyti lygiomis dalimis gauromečio lapų, medetkų žiedų, melisos lapų, rūgties gyvatžolės šakniastiebių, raudonėlio žolės, notrelės žolės, anyžiaus sėklų. Tada 10 g vaistažolių mišinio užplikyti 1 stikline verdančio vandens, 10 minučių pakaitinti ir perkošti. Gerti po 0,25 stiklinės šilto antpilo rytais, nepusryčiavus, praėjus valandai po valgio. Vartojama nuo virškinimo sistemos uždegimo.

Siekiant pagerinti medžiagų apykaitą praktikuojamas gauromečio gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio lapų užpilą esant medžiagų apykaitos sutrikimams.

Gauromečio užpilas: 1 valgomąjį šaukštą gauromečio lapų užpilti 200 ml verdančio vandens termose, palaikyti 30 minučių ir nukošti. Gerti po ½ stiklinės 3 kartus per dieną, prieš valgį.

Siekiant sustiprinti ir išvalyti organizmą praktikuojami gauromečio gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama gerti fermentuotą gauromečio arbatą organizmo intoksikacijai mažinti. Taip par ši gauromečio arbata sustiprina įvairių ligų išsekintų žmonių jėgų atgavimą;

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentacijos metu gauromečio lapus truputį apvytinti, smulkiai supjaustyti ir gerai paminkyti. Tada sukimšti į nemetalinį indą, pridengti drėgnu audiniu, prispausti svoriu (akmeniu arba kokiu nors kitu sunkiu daiktu) ir laikyti 1-2 valandas kambario temperatūroje. Po to gauromečio lapus ketaus keptuvėje ant silpnos ugnies kaitinti 40 minučių (tik neperkaitinti bei nesudeginti). Po 40 minučių ant vidutinės ugnies dažnai maišant arbatą išdžiovinti iki sausumo. Šios gauromečio arbatos kvapas yra labai gardus.

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentuotai arbatai geriausia rinkti jaunus rasotus gauromečio lapelius žydėjimo pradžioje. Tada lapelius gerai sutrinti, jog išsiskirtų sultys, sudėti į trilitrinį stiklainį, suspausti, aklinai uždengti, palikti saulėje 6-12 valandų, priklausomai nuo saulės intensyvumo. Gauromečio lapai turi sušusti bei fermentuotis. Po to paskleisti ant paklodės ir sudžiovinti. Galima gamintis kvapnią gurmanišką gauromečio arbatą. Gerti arbatą 30 minučių prieš valgį arba praėjus porai valandų po valgio.

■ Susmulkinti ir sumaišyti 1 dalį gauromečio lapų, 1 dalį juodųjų serbentų lapų, 1 dalį mėlynių lapų, 1 dalį bruknių lapų, 1 dalį rausvųjų radiolų šaknų, 1 dalį kirvenių šaknų, 2 dalis storalapių juodų bergenijų lapų, 0,5 dalies čiobrelių žolės. Tada 3 valgomuosius šaukštus vaistažolių mišinio suberti į emaliuotą puodą, užpilti 1 l vandens, kai užvirs, 5 minutes pavirti ant mažos ugnies. Paskui puodą nukelti nuo ugnies, uždengti bei šiltoje vietoje 30 minučių palikti pritraukti. Gerti po 3 stiklines per dieną, pagal skonį pasaldinus medumi arba cukrumi. Vartojama bendro organizmo stiprinimui;

■ Susmulkinti ir sumaišyti 2 dalis gauromečio žolės, 2 dalis raudonėlio žolės, 2 dalis tramažolių žolės, 2 dalis plačialapių gysločių lapų, 2 dalis cinamoninių erškėčių uogų, 1 dalį verbenų žolės, 1 dalį dažinių prožirnių žolės, 1 dalį takažolės žolės, 1 dalį pipirmėčių lapų, 0,5 dalies balinių ajerų šakniastiebių, 0,5 dalies kadagių uogų, 7 dalis jonažolės žolės. Tada 3 valgomuosius šaukštus vaistažolių mišinio suberti į termosą, užpilti 3 stiklinėmis verdančio vandens, 12 valandų palikti pritraukti ir nukošti. Gerti šiltą 3 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį. Vartojama bendro organizmo stiprinimui.

Esant apsinuodijimui praktikuojamas gauromečio gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama gerti fermentuotą gauromečio arbatą apsinuodijus maistu arba alkoholiu.

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentacijos metu gauromečio lapus truputį apvytinti, smulkiai supjaustyti ir gerai paminkyti. Tada sukimšti į nemetalinį indą, pridengti drėgnu audiniu, prispausti svoriu (akmeniu arba kokiu nors kitu sunkiu daiktu) ir laikyti 1-2 valandas kambario temperatūroje. Po to gauromečio lapus ketaus keptuvėje ant silpnos ugnies kaitinti 40 minučių (tik neperkaitinti bei nesudeginti). Po 40 minučių ant vidutinės ugnies dažnai maišant arbatą išdžiovinti iki sausumo. Šios gauromečio arbatos kvapas yra labai gardus.

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentuotai arbatai geriausia rinkti jaunus rasotus gauromečio lapelius žydėjimo pradžioje. Tada lapelius gerai sutrinti, jog išsiskirtų sultys, sudėti į trilitrinį stiklainį, suspausti, aklinai uždengti, palikti saulėje 6-12 valandų, priklausomai nuo saulės intensyvumo. Gauromečio lapai turi sušusti bei fermentuotis. Po to paskleisti ant paklodės ir sudžiovinti. Galima gamintis kvapnią gurmanišką gauromečio arbatą. Gerti arbatą 30 minučių prieš valgį arba praėjus porai valandų po valgio.

Sergant odos ligomis praktikuojami gauromečio gydomieji būdai:

■ 1 valgomasis šaukštas gauromečio lapų, 1 stiklinė vandens. Tada susmulkintus gauromečio lapus užpilti verdančiu vandeniu, garinti 30 minučių, atvėsinti ir nukošti. Paskui uždėti kaip kompresą ant pažeistų odos vietų. Tokia procedūros trukmė- 20 minučių. Vartojama kad oda saulėje neišsausėtų bei nesentų;

■ Rekomenduojama tepalams gaminti naudoti gauromečio lapų, beržų lapų ir alyvų lapų mišinį. Šis augalų tepalas vartojamas dermatito ir egzemos pažeistai odai gydyti;

■ 3 valgomuosius šaukštus gauromečio užpilti 1 stikline verdančio vandens ir leisti nusistovėti 40 minučių. Tada sumirkyti gauromečio ištraukoje servetėlę, po valandos, kas 10-15 minučių sumirkant servetėlę. Vartojama nuo spuogų.

Esant žaizdoms praktikuojami gauromečio gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio nuovirą esant žaizdoms, opoms ir praguloms;

Gauromečio žolės nuoviras: 15 g gauromečio žolės užpilti 200 ml vandens, virti 15 minučių, palaikyti valandą, nukošti ir nuspausti. Vartojama žaizdoms, opoms ir praguloms plauti.

■ Rekomenduojama gauromečio lapų nuoviru plauti negyjančias žaizdas;

■ Rekomenduojama šiežius ir susmukintus gauromečio lapus dėti ant pūliuojančių, ilgai negyjančių žaizdų, opų ir pragulų;

■ Rekomenduojama gauromečio lapų miltelius barstyti ant žaizdų.

Sergant cukriniu diabetu praktikuojamas gauromečio gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio žolės nuovirą sergant cukriniu diabetu.


Gauromečio žolės nuoviras:
2 valgomuosius šaukštus gauromečio žolės užpilti 0,5 l verdančio vandens. Tada pakaitinti užpilą iki užvirimo, ir nukėlus nuo viryklės ir palikti 30 minučių pritraukti. Gerti po 1/3 stiklinės 3-4 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį. Tokiu būdu gydytis 2-3 savaites.

Sergant sąnarių ligomis praktikuojamas gauromečio gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama pagarintos gauromečio žolės kompresus dėti ant skaudamų sąnarių vietų.

Sergant kaulų ligomis praktikuojamas gauromečio gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama pagarintos gauromečio žolės kompresus dėti ant skaudamų kaulų vietų.

Esant raumenų negalavimams praktikuojamas gauromečio gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama pagarintos gauromečio žolės kompresus dėti ant skaudamų raumenų vietų.

Esant nerviniams negalavimams praktikuojami gauromečio gydomieji būdai:

■ 2 valgomuosius šaukštus gauromečio žolės termose užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens ir po 6 valandų perkošti. Tada padalyti į 3-4 dalis bei išgerti per dieną. Vartojama esant neurastenijai ir nemigai;

Pastaba: Raminamasis gauromečių preparatų poveikis panašus į valerijonų.

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio užpilą esant nemigai;

Gauromečio užpilas: 1 valgomąjį šaukštą gauromečio lapų arba žolės užpilti 200 ml verdančio vandens termose, palaikyti 30 minučių ir nukošti. Gerti po ½ stiklinės 3 kartus per dieną, prieš valgį.

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio užpilą esant baimei, traukuliams ir verksmams naktimis;

Gauromečio užpilas: 1 valgomąjį šaukštą gauromečio žolės užpilti 1 stikline verdančio vandens, uždengti, kaitinti 15 minučių vandens vonelėje, palaikyti iki atvėsimo ir nukošti. Vartoti prieš miegą.

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio žolės nuovirą esant nemigai;

Gauromečio žolės nuoviras: 15 g gauromečio žolės užpilti 200 ml vandens, virti 15 minučių, palaikyti valandą, nukošti ir nuspausti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną.

■ 2 valgomuosius šaukštus džiovintos smulkintos gauromečio žaliavos užplikyti 0,5 l vandens, 2 valandas laikyti šiltai ir nukošti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną. Vartojama esant nemigai;

■ 1 valgomąjį šaukštą džiovintos smulkintos žolės ir lapų termose užplikyti 1 stikline verdančio vandens ir po 30 minučių nukošti. Gerti po 0,5 stiklinės 3 kartus per dieną, prieš valgį. Vartojama esant nemigai;

■ Rekomenduojama vartoti vaistažolių mišinį neuralgijai gydyti;

Vaistažolių mišinys: Sumaišyti 2 dalis gauromečio žolės, 3 dalis liepos žiedų, 1 dalį čiobrelių žolės, 1 dalį raudonėlio žolės. Tada 1 valgomąjį šaukštą vaistažolių mišinio užpilti 1 stikline verdančio vandens, kaitinti 15 minučių vandens vonelėje, palaikyti iki atvėsimo ir nukošti. Gerti po ½ stiklinės 4 kartus per dieną, prieš valgį, 1-2 savaites.

■ Lygiomis dalimis sumaišyti gauromečio lapų, liepos žiedų, trikertės žvaginės, rūtos žolės, sukatžolės žolės. Tada 6 g vaistažolių mišinio užpilti 250 ml verdančio vandens, 15 minučių pakaitinti vandens vonelėje, valandą palaukti, perkošti ir atvėsinti. Gerti šiltą po ¼ stiklinės 4 kartus per dieną, paskutinį kartą, prieš miegą. Vartojama nuo mišraus vegetacinės distonijos (nervų sistemos susilpnėjimas, medicinoje vadinama “nevalinga nervų sistema”);

■ 1 valgomasis šaukštas gauromečio lapų, 1 valgmasis šaukštas aviečių lapų, 1 valgomasis šaukštas mėlynių lapų, 1 valgomasis šaukštas juodųjų serbentų, 1 valgomasis šaukštas žemuogių lapų, 1 valgomasis šaukštas pipirmėtės žolės, 1 valgomasis šaukštas trispalvės našlaitės žolės, 1 valgomasis šaukštas lanksvų žiedelių, 1 valgomasis šaukštas levandos žolės, 1 litras vandens. Tada visas vaistažoles susmulkinti ir gerai permaišyti. 2 valgomuosius šaukštus vaistažolių mišinio užpilti verdančiu vandeniu, pakaitinti, kol užvirs, ir virinti uždengtame inde 10 minučių ant silpnos ugnies. Tada viską perpilti į termosą bei palikti nakčiai nusistovėti. Vaistažolių nuovirą galima pasaldinti. Gerti po 100-150 ml, 30 minučių prieš valgį. Kas du mėnesius būtina vaistažolių mišinį pakeisti nauju. Vartojama sergant vegetacine distonija (nervų sistemos susilpnėjimas, medicinoje vadinama “nevalinga nervų sistema”). Gydomąsi 10-12 mėnesių;

■ 4 valgomieji šaukštai gauromečio lapų, 4 valgomieji šaukštai lanksvos žiedelių, 3 valgomieji šaukštai sibirinio bijūno šaknies, 3 valgomieji šaukštai ramunėlių žiedų, 2 valgomieji šaukštai apynio spurgų, 2 valgomieji šaukštai raudonėlio žolės, 2 valgomieji šaukštai kalendros sėklų, 2 valgomieji šaukštai adonio žolės, 1 valgomasis šaukštas pelkinio gailio žolės ir 1 litras vandens. Tada visas vaistažoles susmulkinti ir gerai permaišyti. 2 valgomuosius šaukštus vaistažolių mišinio užpilti verdančiu vandeniu, kaitinti, kol užvirs, virinti 10 minučių uždengtame inde ant silpnos ugnies. Paskui viską perpilti į termosą bei palikti nakčiai nusistovėti. Gerti vaistažolių nuovirą pasaldintą po 100-150 ml, 30 minučių prieš valgį, 10-12 mėnesių. Kas 2 mėnesius vaistažolių rinkinį būtina pakeisti nauju. Vartojama nuo hipertenzinio tipo vegetacinės distonijos;

■ 4 valgomieji šaukštai gauromečio lapų, 2 valgomieji šaukštai sibirinio bijūno šaknies, 2 valgomieji šaukštai kalendros sėklų, 2 valgomieji šaukštai raudonėlio žolės, 2 valgomieji šaukštai apynio spurgų, 2 valgomieji šaukštai ramunėlių žiedų, 2 valgomieji šaukštai pipirmėtės žolės, 2 valgomieji šaukštai adonio žolės, 3 valgomieji šaukštai snapučio žolės, 3 valgomieji šaukštai sukatžolės žolės, 5 valgomieji šaukštai lanksvos žiedelių, 1 valgomasis šaukštas pelkinio gailio žolės ir 1 litras vandens. Tada visas vaistažoles susmulkinti ir gerai išmaišyti. 2 valgomuosius šaukštus vaistažolių mišinio užpilti verdančiu vandeniu, virinti 10 minučių uždengtame inde ant silpnos ugnies. Po to viską supilti į termosą bei palikti per naktį nusistovėti. Gerti vaistažolių nuovirą pasaldintą po 100-150 ml, 30 minučių prieš valgį, 10-12 mėnesių. Kas 2 mėnesius vaistažolių rinkinį būtina pakeisti nauju. Vartojama nuo hipertenzinio tipo vegetacinės distonijos ir nervų sistemai stiprinti.

Sergant moterų ligomis praktikuojami gauromečio gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio šakniastiebių nuovirą sergant baltosiomis, sifiliu ir gonorėja;

Gauromečio šakniastiebių nuoviras: 10 g gauromečio šakniastiebių užpilti 250 ml karšto vandens, virti 20 minučių, nukošti ir nuspausti. Gerti po 1/3 3-4 kartus per dieną.

Pastaba: Sifilis ir gonorėja- tai infekcinės ligos, plintančios lytiniu būdu.

■ 20 g gauromečio šakniastiebių užpilti 0,5 l karšto vandens, pavirti 20 minučių, nukošti ir nuspausti. Gerti po 1/3 stiklinės 3-4 kartus per dieną. Vartojama sergant baltosiomis, sifiliu ir gonorėja;

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio tinktūrą nuo klimakterinių (menopauzės) negalavimų;

Gauromečio tinktūra: 0,5 l stiklainį pripildyti susmulkintais gauromečio žiedais, užpilti iki viršaus degtine, gerai uždaryti, leisti nusistovėti tamsioje vėsioje vietoje mėnesį. Vartoti po 30 lašų į 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną.

■ Lygiomis dalimis sumaišyti gauromečio, mėtų ir raudonėlio. Tada 1 valgomąjį šaukštą vaistažolių mišinio užpilti 0,5 l verdančio vandens, 30 minučių palaikyti apvyniojus, jog pritrauktų. Gerti po 0,5 stiklinės 2-3 kartus per dieną. Vartojama nuo klimakterinių (menopauzės) negalavimų.

Sergant vyrų ligomis praktikuojami gauromečio gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama gerti gauromečio arbatą padidėjusiai prostatai gydyti;

Gauromečio arbata: 2 arbatinius šaukštelius gauromečio žolės užplikyti 1 stikline verdančio vandens ir palaikyti 10 minučių, jog pritrauktų. Gerti kiekvieną dieną. Tokiu būdu gydytis 2 savaites.

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio žolės preparatus (arbatas, užpilus, nuovirus ir pan.) esant gerybiniam prostatos padidėjimui;

Gauromečio užpilas: 1 valgomąjį šaukštą gauromečio žolės užpilti 1 stikline verdančio vandens, uždengti, kaitinti 15 minučių vandens vonelėje, palaikyti iki atvėsimo ir nukošti. Vartoti prieš miegą.

Gauromečio žolės nuoviras: 2 valgomuosius šaukštus gauromečio žolės užpilti 0,5 l verdančio vandens. Tada pakaitinti užpilą iki užvirimo, ir nukėlus nuo viryklės ir palikti 30 minučių pritraukti. Gerti po 1/3 stiklinės 3-4 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį.

Pastaba: Antžeminėse gauromečio išdžiovintose dalyse yra medžiagų, kurios, esant gerybiniam prostatos padidėjimui, palengvina šlapinimąsi.

■ Rekomenduojama gerti fermentuotą gauromečio arbatą prostatos ligų bei gydymo profilaktikai ir potencijos stiprinimui;

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentacijos metu gauromečio lapus truputį apvytinti, smulkiai supjaustyti ir gerai paminkyti. Tada sukimšti į nemetalinį indą, pridengti drėgnu audiniu, prispausti svoriu (akmeniu arba kokiu nors kitu sunkiu daiktu) ir laikyti 1-2 valandas kambario temperatūroje. Po to gauromečio lapus ketaus keptuvėje ant silpnos ugnies kaitinti 40 minučių (tik neperkaitinti bei nesudeginti). Po 40 minučių ant vidutinės ugnies dažnai maišant arbatą išdžiovinti iki sausumo. Šios gauromečio arbatos kvapas yra labai gardus.

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentuotai arbatai geriausia rinkti jaunus rasotus gauromečio lapelius žydėjimo pradžioje. Tada lapelius gerai sutrinti, jog išsiskirtų sultys, sudėti į trilitrinį stiklainį, suspausti, aklinai uždengti, palikti saulėje 6-12 valandų, priklausomai nuo saulės intensyvumo. Gauromečio lapai turi sušusti bei fermentuotis. Po to paskleisti ant paklodės ir sudžiovinti. Galima gamintis kvapnią gurmanišką gauromečio arbatą. Gerti arbatą 30 minučių prieš valgį arba praėjus porai valandų po valgio.

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio šakniastiebių nuovirą sergant sifiliu ir gonorėja.

Gauromečio šakniastiebių nuoviras: 10 g gauromečio šakniastiebių užpilti 250 ml karšto vandens, virti 20 minučių, nukošti ir nuspausti. Gerti po 1/3 3-4 kartus per dieną.

Pastaba: Sifilis ir gonorėja- tai infekcinės ligos, plintančios lytiniu būdu.

Sergant vaikų ligomis praktikuojami gauromečio gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio užpilą esant baimei ir verksmams naktimis;

Gauromečio užpilas: 1 valgomąjį šaukštą gauromečio žolės užpilti 1 stikline verdančio vandens, uždengti, kaitinti 15 minučių vandens vonelėje, palaikyti iki atvėsimo ir nukošti. 1-3 metų vaikams duoti po 1 arbatinį šaukštelį, 3-7 metų – po desertinį šaukštelį, vyresniems nei 7 metų- po 1 valgomąjį šaukštą prieš miegą.

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio užpilą esant traukuliams;

Gauromečio užpilas: 1 valgomąjį šaukštą gauromečio žolės užpilti 1 stikline verdančio vandens, uždengti, kaitinti 15 minučių vandens vonelėje, palaikyti iki atvėsimo ir nukošti. 1-3 metų vaikams duoti po 1 arbatinį šaukštelį, 3-7 metų – po desertinį šaukštelį, vyresniems nei 7 metų- po 1 valgomąjį šaukštą 4-5 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį.

■ Sumaišyti 2 dalis gauromečio žolės, 2 dalis trispalvės našlaitės žolės, 2 dalis juodgalvės žolės, 2 dalis pipirmėtės lapų, 1 dalį storalapių bergenijų lapų, 3 dalis pelkinių vingiorykščių žiedų, 3 dalis juodųjų serbentų lapų. Tada 2 valgomuosius šaukštus sauso susmulkinto vaistažolių mišinio užpilti 1 l verdančio vandens, palaikyti per naktį ir nukošti. Vaikams gaminti pagal amžių: iki vienerių metų- užpilti 1/2- 1 arbatinį šaukštelį vaistažolių mišinio, nuo 1 iki 3 metų- 1 arbatinį šaukštelį, nuo 3 iki 6 metų- desertinį šaukštą, nuo 6 iki 10 metų- 1 valgomąjį šaukštą, vyresniems nei 10 metų- 2 valgomuosius šaukštus. Vartojama sergant kiaulyte;

■ 4 valgomieji šaukštai siauralapio gauromečio lapų, 4 valgomieji šaukštai plačialapio gysločio lapų, 5 valgomieji šaukštai liepos žiedų, 5 valgomieji šaukštai ramunėlės žiedų, 6 valgomieji šaukštai linų sėmenų, 6 valgomieji šaukštai pankolio vaisių. Tada 4-5 valgomuosius šaukštus vaistažolių mišinio užplikyti 1 litru verdančio vandens, palaikyti per naktį sandariai uždengtą bei šiltai suvyniotą. Ryte pakaitinti 12-15 minučių karštoje vonelėje, perkošti ir išspausti. Gerti po 150-200 ml su medumi 3-5 kartus per dieną. Vartojama nuo vidurių pūtimo, kolito, lėtinio gastrito, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligės ir įvairių kraujavimų.

Sergant infekcinėmis ligomis praktikuojami gauromečio gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio šakniastiebių nuovirą sergant sifiliu ir gonorėja;

Gauromečio šakniastiebių nuoviras: 10 g gauromečio šakniastiebių užpilti 250 ml karšto vandens, virti 20 minučių, nukošti ir nuspausti. Gerti po 1/3 3-4 kartus per dieną.

■ 20 g gauromečio šakniastiebių užpilti 0,5 l karšto vandens, pavirti 20 minučių, nukošti ir nuspausti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną. Vartojama sergant sifiliu ir gonorėja;

■ Sumaišyti 2 dalis gauromečio žolės, 2 dalis trispalvės našlaitės žolės, 2 dalis juodgalvės žolės, 2 dalis pipirmėtės lapų, 1 dalį storalapių bergenijų lapų, 3 dalis pelkinių vingiorykščių žiedų, 3 dalis juodųjų serbentų lapų. Tada 2 valgomuosius šaukštus sauso susmulkinto vaistažolių mišinio užpilti 1 l verdančio vandens, palaikyti per naktį ir nukošti. Gerti po 100-150 ml, 30 minučių prieš valgį. Vartojama sergant kiaulyte.

Esant uždegiminiams procesams praktikuojami gauromečio gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio šakniastiebių nuovirą esant kvėpavimo takų uždegimams;

Gauromečio šakniastiebių nuoviras: 10 g gauromečio šakniastiebių užpilti 250 ml karšto vandens, virti 20 minučių, nukošti ir nuspausti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną.

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio preparatus (arbatas, užpilus, nuovirus ir pan.), nes malšina uždegiminius procesus;

Gauromečio arbata: 2 arbatinius šaukštelius gauromečio žolės užplikyti 1 stikline verdančio vandens ir palaikyti 10 minučių, jog pritrauktų. Gerti kiekvieną dieną.

Gauromečio užpilas: 1 valgomąjį šaukštą gauromečio lapų arba žolės užpilti 200 ml verdančio vandens termose, palaikyti 30 minučių ir nukošti. Gerti po ½ stiklinės 3 kartus per dieną, prieš valgį.

Pastaba: Nesusmulkinti gauromečių lapai kur kas mažiau malšina uždegiminius procesus negu susmulkinti.

Gauromečio žolės nuoviras: 15 g gauromečio žolės užpilti 200 ml vandens, virti 15 minučių, palaikyti valandą, nukošti ir nuspausti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną.

■ 2 valgomuosius šaukštus gauromečio žolės užpilti 2 stiklinėmis karšto vandens ir palikti termose 6 valandas, jog pritrauktų. Gerti ir dėti kaip kompresą prie skaudamos vietos esant gerklės uždegimui;

■ 20 g gauromečio šakniastiebių užpilti 0,5 l karšto vandens, pavirti 20 minučių, nukošti ir nuspausti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną. Vartojama sergant kvėpavimo takų uždegimu;

■ Truputį gauromečio lapų užplikyti 1 stikline verdančio vandens. Tada tuoj nusunkti bei košelę sukrėsti į drobinį maišelį. Dėti ant skaudamos vietos, šiltai apdengus. Šiuos pavilgus keisti kas 2-3 valandas. Vartojama sergant ausų, gerklės ir nosiaryklės uždegimu.

Esant skausmams praktikuojami gauromečio gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama pagarintos gauromečio žolės kompresus dėti ant skaudamų vietų;

■ Rekomenduojama daryti gauromečio lapų kompresą esant skausmams;


Gauromečio lapų kompresas:
Saują švariai nuplautų gauromečio lapų užpilti 1 stikline verdančio vandens ir tuoj pat nukošti. Tada koželę sukrėsti į drobinį maišelį, uždėti ant skaudamos vietos bei šiltai pridengti. Gauromečio kompresą keisti kas 2-3 valandas.

Esant tinimams ir pabrinkimams praktikuojamas gauromečio gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio tinktūrą tinimams nuimti.

Gauromečio tinktūra: 0,5 l stiklainį pripildyti susmulkintais gauromečio žiedais, užpilti iki viršaus degtine, gerai uždaryti, leisti nusistovėti tamsioje vėsioje vietoje mėnesį. Vartoti po 30 lašų į 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną.

Sergant onkologinėmis ligomis praktikuojami gauromečio gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio užpilą sergant bet kokiu organų vėžiu;

Gauromečio užpilas: 3 valgomuosius šaukštus gauromečio žiedų užpilti 0,5 l verdančio vandens termose, palaikyti 30-40 minučių ir nukošti. Gerti po 1/3-1/2 stiklinės 3 kartus per dieną.

■ 1 valgomąjį šaukštą džiovinto gauromečio užpilti 1 stikline verdančio vandens ir leisti nusistovėti 2 valandas. Gerti po 2 valgomuosius šaukštus 3-4 kartus per dieną. Vartojama piktybinių auglių atvejais;

■ 1 valgomąjį šaukštą džiovintos gauromečio žolės laikyti 2 valandas stiklinėje verdančio vandens. Gerti po 2 valgomuosius šaukštus 3-4 kartus per dieną. Vartojama sergant vėžiu;

■ Rekomenduojama fermentuotą gauromečio arbatą piktynių auglių išvengimui.

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentacijos metu gauromečio lapus truputį apvytinti, smulkiai supjaustyti ir gerai paminkyti. Tada sukimšti į nemetalinį indą, pridengti drėgnu audiniu, prispausti svoriu (akmeniu arba kokiu nors kitu sunkiu daiktu) ir laikyti 1-2 valandas kambario temperatūroje. Po to gauromečio lapus ketaus keptuvėje ant silpnos ugnies kaitinti 40 minučių (tik neperkaitinti bei nesudeginti). Po 40 minučių ant vidutinės ugnies dažnai maišant arbatą išdžiovinti iki sausumo. Šios gauromečio arbatos kvapas yra labai gardus.

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentuotai arbatai geriausia rinkti jaunus rasotus gauromečio lapelius žydėjimo pradžioje. Tada lapelius gerai sutrinti, jog išsiskirtų sultys, sudėti į trilitrinį stiklainį, suspausti, aklinai uždengti, palikti saulėje 6-12 valandų, priklausomai nuo saulės intensyvumo. Gauromečio lapai turi sušusti bei fermentuotis. Po to paskleisti ant paklodės ir sudžiovinti. Galima gamintis kvapnią gurmanišką gauromečio arbatą. Gerti arbatą 30 minučių prieš valgį arba praėjus porai valandų po valgio.

Sergant kolitu praktikuojami gauromečio gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama vartoti žolės nuovirą sergant kolitu;

Gauromečio žolės nuoviras: 15 g gauromečio žolės užpilti 200 ml vandens, virti 15 minučių, palaikyti valandą, nukošti ir nuspausti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną.

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio šakniastiebių nuovirą sergant kolitu;

Gauromečio šakniastiebių nuoviras: 10 g gauromečio šakniastiebių užpilti 250 ml karšto vandens, virti 20 minučių, nukošti ir nuspausti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną.

■ 2 valgomieji šaukštai džiovintos smulkintos žaliavos užplikyti 3 stiklinėmis verdančio vandens ir po valandos nukošti. Gerti po 0,5 stiklinės 3 kartus per dieną, po valgio. Vartojama sergant kolitu;

■ 20 g gauromečio šakniastiebių užpilti 0,5 l karšto vandens, pavirti 20 minučių, nukošti ir nuspausti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną. Vartojama sergant kolitu.

■ 4 valgomieji šaukštai siauralapio gauromečio lapų, 4 valgomieji šaukštai plačialapio gysločio lapų, 5 valgomieji šaukštai liepos žiedų, 5 valgomieji šaukštai ramunėlės žiedų, 6 valgomieji šaukštai linų sėmenų, 6 valgomieji šaukštai pankolio vaisių. Tada 4-5 valgomuosius šaukštus vaistažolių mišinio užplikyti 1 litru verdančio vandens, palaikyti per naktį sandariai uždengtą bei šiltai suvyniotą. Ryte pakaitinti 12-15 minučių karštoje vonelėje, perkošti ir išspausti. Gerti po 150-200 ml su medumi 3-5 kartus per dieną. Vartojama nuo kolito.

Esant galvos skausmams praktikuojami gauromečio gydomieji būdai:

■ 2 arbatinius šaukštelius gauromečio iš vakaro užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens ir laikyti termose. Ryte padalyti į 4 dalis. Gerti 30 minučių prieš valgį. Vartojama esant galvos skausmui;

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio užpilą esant galvos skausmui;

Gauromečio užpilas: 1 valgomąjį šaukštą gauromečio lapų arba žolės užpilti 200 ml verdančio vandens termose, palaikyti 30 minučių ir nukošti. Gerti po ½ stiklinės 3 kartus per dieną, prieš valgį.

■ 2 valgomuosius šaukštus džiovintos smulkintos gauromečio žaliavos užplikyti 0,5 l vandens, 2 valandas laikyti šiltai ir nukošti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną. Vartojama esant galvos skausmui;

■ 1 valgomąjį šaukštą džiovintos smulkintos žolės ir lapų termose užplikyti 1 stikline verdančio vandens ir po 30 minučių nukošti. Gerti po 0,5 stiklinės 3 kartus per dieną, prieš valgį. Vartojama esant galvos skausmui;

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio tinktūrą esant galvos skausmams;

Gauromečio tinktūra: 0,5 l stiklainį pripildyti susmulkintais gauromečio žiedais, užpilti iki viršaus degtine, gerai uždaryti, leisti nusistovėti tamsioje vėsioje vietoje mėnesį. Vartoti po 30 lašų į 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną.

■ Rekomenduojama gerti fermentuotą gauromečio arbatą esant galvos skausmams.

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentacijos metu gauromečio lapus truputį apvytinti, smulkiai supjaustyti ir gerai paminkyti. Tada sukimšti į nemetalinį indą, pridengti drėgnu audiniu, prispausti svoriu (akmeniu arba kokiu nors kitu sunkiu daiktu) ir laikyti 1-2 valandas kambario temperatūroje. Po to gauromečio lapus ketaus keptuvėje ant silpnos ugnies kaitinti 40 minučių (tik neperkaitinti bei nesudeginti). Po 40 minučių ant vidutinės ugnies dažnai maišant arbatą išdžiovinti iki sausumo. Šios gauromečio arbatos kvapas yra labai gardus.

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentuotai arbatai geriausia rinkti jaunus rasotus gauromečio lapelius žydėjimo pradžioje. Tada lapelius gerai sutrinti, jog išsiskirtų sultys, sudėti į trilitrinį stiklainį, suspausti, aklinai uždengti, palikti saulėje 6-12 valandų, priklausomai nuo saulės intensyvumo. Gauromečio lapai turi sušusti bei fermentuotis. Po to paskleisti ant paklodės ir sudžiovinti. Galima gamintis kvapnią gurmanišką gauromečio arbatą. Gerti arbatą 30 minučių prieš valgį arba praėjus porai valandų po valgio.

Sergant mažakraujyste praktikuojami gauromečio gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio šakniastiebių nuovirą sergant mažakraujyste;

Gauromečio šakniastiebių nuoviras: 10 g gauromečio šakniastiebių užpilti 250 ml karšto vandens, virti 20 minučių, nukošti ir nuspausti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną.

■ 20 g gauromečio šakniastiebių užpilti 0,5 l karšto vandens, pavirti 20 minučių, nukošti ir nuspausti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną. Vartojama sergant mažakraujyste;

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio lapų užpilą sergant mažakraujyste;

Gauromečio užpilas: 1 valgomąjį šaukštą gauromečio lapų užpilti 200 ml verdančio vandens termose, palaikyti 30 minučių ir nukošti. Gerti po ½ stiklinės 3 kartus per dieną, prieš valgį.

■ Rekomenduojama gerti fermentuotą gauromečio arbatą sergant mažakraujyste.

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentuotai arbatai geriausia rinkti jaunus rasotus gauromečio lapelius žydėjimo pradžioje. Tada lapelius gerai sutrinti, jog išsiskirtų sultys, sudėti į trilitrinį stiklainį, suspausti, aklinai uždengti, palikti saulėje 6-12 valandų, priklausomai nuo saulės intensyvumo. Gauromečio lapai turi sušusti bei fermentuotis. Po to paskleisti ant paklodės ir sudžiovinti. Galima gamintis kvapnią gurmanišką gauromečio arbatą. Gerti arbatą 30 minučių prieš valgį arba praėjus porai valandų po valgio.

Siekiant pagerinti kraują praktikuojamas gauromečio gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama gerti fermentuotą gauromečio arbatą kraujo sudėties gerinimui.

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentacijos metu gauromečio lapus truputį apvytinti, smulkiai supjaustyti ir gerai paminkyti. Tada sukimšti į nemetalinį indą, pridengti drėgnu audiniu, prispausti svoriu (akmeniu arba kokiu nors kitu sunkiu daiktu) ir laikyti 1-2 valandas kambario temperatūroje. Po to gauromečio lapus ketaus keptuvėje ant silpnos ugnies kaitinti 40 minučių (tik neperkaitinti bei nesudeginti). Po 40 minučių ant vidutinės ugnies dažnai maišant arbatą išdžiovinti iki sausumo. Šios gauromečio arbatos kvapas yra labai gardus.

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentuotai arbatai geriausia rinkti jaunus rasotus gauromečio lapelius žydėjimo pradžioje. Tada lapelius gerai sutrinti, jog išsiskirtų sultys, sudėti į trilitrinį stiklainį, suspausti, aklinai uždengti, palikti saulėje 6-12 valandų, priklausomai nuo saulės intensyvumo. Gauromečio lapai turi sušusti bei fermentuotis. Po to paskleisti ant paklodės beiir sudžiovinti. Galima gamintis kvapnią gurmanišką gauromečio arbatą. Gerti arbatą 30 minučių prieš valgį arba praėjus porai valandų po valgio.

Esant kraujavimams praktikuojamas gauromečio gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio preparatus (arbatas, užpilus, nuovirus ir pan.), nes stabdo kraujavimus.

Gauromečio arbata: 2 arbatinius šaukštelius gauromečio žolės užplikyti 1 stikline verdančio vandens ir palaikyti 10 minučių, jog pritrauktų. Gerti kiekvieną dieną.

Gauromečio užpilas: 1 valgomąjį šaukštą gauromečio lapų arba žolės užpilti 200 ml verdančio vandens termose, palaikyti 30 minučių ir nukošti. Gerti po ½ stiklinės 3 kartus per dieną, prieš valgį.

Gauromečio žolės nuoviras: 15 g gauromečio žolės užpilti 200 ml vandens, virti 15 minučių, palaikyti valandą, nukošti ir nuspausti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną.

Gauromečio šakniastiebių nuoviras: 10 g gauromečio šakniastiebių užpilti 250 ml karšto vandens, virti 20 minučių, nukošti ir nuspausti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną.

■ 4 valgomieji šaukštai siauralapio gauromečio lapų, 4 valgomieji šaukštai plačialapio gysločio lapų, 5 valgomieji šaukštai liepos žiedų, 5 valgomieji šaukštai ramunėlės žiedų, 6 valgomieji šaukštai linų sėmenų, 6 valgomieji šaukštai pankolio vaisių. Tada 4-5 valgomuosius šaukštus vaistažolių mišinio užplikyti 1 litru verdančio vandens, palaikyti per naktį sandariai uždengtą bei šiltai suvyniotą. Ryte pakaitinti 12-15 minučių karštoje vonelėje, perkošti ir išspausti. Gerti po 150-200 ml su medumi 3-5 kartus per dieną. Vartojama nuo įvairių kraujavimų.

Siekiant suaktyvinti kraujodaros procesus praktikuojamas gauromečio gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio preparatus (arbatas, užpilus, nuovirus ir pan.), nes kraujodaros procesus.

Gauromečio arbata: 2 arbatinius šaukštelius gauromečio žolės užplikyti 1 stikline verdančio vandens ir palaikyti 10 minučių, jog pritrauktų. Gerti kiekvieną dieną.

Gauromečio užpilas: 1 valgomąjį šaukštą gauromečio lapų arba žolės užpilti 200 ml verdančio vandens termose, palaikyti 30 minučių ir nukošti. Gerti po ½ stiklinės 3 kartus per dieną, prieš valgį.

Gauromečio žolės nuoviras: 15 g gauromečio žolės užpilti 200 ml vandens, virti 15 minučių, palaikyti valandą, nukošti ir nuspausti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną.

Gauromečio šakniastiebių nuoviras: 10 g gauromečio šakniastiebių užpilti 250 ml karšto vandens, virti 20 minučių, nukošti ir nuspausti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną.

Sergant avitaminoze praktikuojamas gauromečio gydomasis būdas:

■ Lygiomis dalimis pagal svorį sumaišyti gauromečio lapų, beržų, lapų, žemuogių lapų. Tada 1 valgomąjį šaukštą vaistažolių mišinio užplikyti 1,5 stiklinės vandens, šiltai apvynioti ir palaikyti valandą. Paskui nukošti bei supilti pusės citrinos sultis. Gerti po 0,5 stiklinės 3 kartus per dieną, 15-20 minučių prieš valgį. Vartojama esant vitaminų trūkumui.

Sergant ausų ligomis praktikuojami gauromečio gydomieji būdai:

■ 2 valgomuosius šaukštus gauromečio žolės užpilti 2 stiklinėmis karšto vandens ir palikti termose 6 valandas, jog pritrauktų. Gerti ir dėti į ausį sumirkytus tamponėlius. Dėti kaip kompresą prie skaudamos vietos esant ausų uždegimui;

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio žolės nuovirą ausų uždegimui;

Gauromečio žolės nuoviras: 15 g gauromečio žolės užpilti 200 ml vandens, virti 15 minučių, palaikyti valandą, nukošti ir nuspausti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną.

■ Truputį gauromečio lapų užplikyti 1 stikline verdančio vandens. Tada tuoj nusunkti bei košelę sukrėsti į drobinį maišelį. Dėti ant skaudamos vietos, šiltai apdengus. Šiuos pavilgus keisti kas 2-3 valandas. Vartojama sergant ausų uždegimu.

Siekiant sustiprinti imunitetą praktikuojami gauromečio gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama gerti gauromečio arbatą su citrinomis ir šaltalankiu. Šis arbata vartojama kiekvieną dieną imunitetui stiprinti;

■ Rekomenduojama gerti fermentuotą gauromečio arbatą imunitetui stiprinti;

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentacijos metu gauromečio lapus truputį apvytinti, smulkiai supjaustyti ir gerai paminkyti. Tada sukimšti į nemetalinį indą, pridengti drėgnu audiniu, prispausti svoriu (akmeniu arba kokiu nors kitu sunkiu daiktu) ir laikyti 1-2 valandas kambario temperatūroje. Po to gauromečio lapus ketaus keptuvėje ant silpnos ugnies kaitinti 40 minučių (tik neperkaitinti bei nesudeginti). Po 40 minučių ant vidutinės ugnies dažnai maišant arbatą išdžiovinti iki sausumo. Šios gauromečio arbatos kvapas yra labai gardus.

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentuotai arbatai geriausia rinkti jaunus rasotus gauromečio lapelius žydėjimo pradžioje. Tada lapelius gerai sutrinti, jog išsiskirtų sultys, sudėti į trilitrinį stiklainį, suspausti, aklinai uždengti, palikti saulėje 6-12 valandų, priklausomai nuo saulės intensyvumo. Gauromečio lapai turi sušusti bei fermentuotis. Po to paskleisti ant paklodės ir sudžiovinti. Galima gamintis kvapnią gurmanišką gauromečio arbatą. Gerti arbatą 30 minučių prieš valgį arba praėjus porai valandų po valgio.

■ Rekomenduojama vartoti gauromečio preparatus (arbatas, užpilus, nuovirus ir pan.), nes stiprina imunitetą.

Gauromečio arbata: 2 arbatinius šaukštelius gauromečio žolės užplikyti 1 stikline verdančio vandens ir palaikyti 10 minučių, jog pritrauktų. Gerti kiekvieną dieną.

Gauromečio užpilas: 1 valgomąjį šaukštą gauromečio lapų arba žolės užpilti 200 ml verdančio vandens termose, palaikyti 30 minučių ir nukošti. Gerti po ½ stiklinės 3 kartus per dieną, prieš valgį.

Gauromečio žolės nuoviras: 15 g gauromečio žolės užpilti 200 ml vandens, virti 15 minučių, palaikyti valandą, nukošti ir nuspausti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną.

Gauromečio šakniastiebių nuoviras: 10 g gauromečio šakniastiebių užpilti 250 ml karšto vandens, virti 20 minučių, nukošti ir nuspausti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną.

Esant nutukimui praktikuojamas gauromečio gydomasis būdas:

■ 0,5 l verdančio vandens užpilti 2 valgomuosius šaukštus gauromečio žolės. Tada pakaitinti iki užvirimo ir nukėlus nuo viryklės, palikti 30 minučių pritraukti. Gerti po 1/3 stiklinės 3-4 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį. Tokiu būdu gydytis 2-3 savaites. Vartojama alkio pojūčiui malšinti.

Sergant dantų ir dantenų ligomis praktikuojamas gauromečio gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama gerti fermentuotą gauromečio arbatą dantų ėduonies išvengimui.

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentacijos metu gauromečio lapus truputį apvytinti, smulkiai supjaustyti ir gerai paminkyti. Tada sukimšti į nemetalinį indą, pridengti drėgnu audiniu, prispausti svoriu (akmeniu arba kokiu nors kitu sunkiu daiktu) ir laikyti 1-2 valandas kambario temperatūroje. Po to gauromečio lapus ketaus keptuvėje ant silpnos ugnies kaitinti 40 minučių (tik neperkaitinti bei nesudeginti). Po 40 minučių ant vidutinės ugnies dažnai maišant arbatą išdžiovinti iki sausumo. Šios gauromečio arbatos kvapas yra labai gardus.

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentuotai arbatai geriausia rinkti jaunus rasotus gauromečio lapelius žydėjimo pradžioje. Tada lapelius gerai sutrinti, jog išsiskirtų sultys, sudėti į trilitrinį stiklainį, suspausti, aklinai uždengti, palikti saulėje 6-12 valandų, priklausomai nuo saulės intensyvumo. Gauromečio lapai turi sušusti bei fermentuotis. Po to paskleisti ant paklodės ir sudžiovinti. Galima gamintis kvapnią gurmanišką gauromečio arbatą. Gerti arbatą 30 minučių prieš valgį arba praėjus porai valandų po valgio.

Siekiant sustiprinti plaukus praktikuojamas gauromečio gydomasis būdas:

■ Rekomenduojama gerti fermentuotą gauromečio arbatą plaukams stiprinti.

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentacijos metu gauromečio lapus truputį apvytinti, smulkiai supjaustyti ir gerai paminkyti. Tada sukimšti į nemetalinį indą, pridengti drėgnu audiniu, prispausti svoriu (akmeniu arba kokiu nors kitu sunkiu daiktu) ir laikyti 1-2 valandas kambario temperatūroje. Po to gauromečio lapus ketaus keptuvėje ant silpnos ugnies kaitinti 40 minučių (tik neperkaitinti bei nesudeginti). Po 40 minučių ant vidutinės ugnies dažnai maišant arbatą išdžiovinti iki sausumo. Šios gauromečio arbatos kvapas yra labai gardus.

Fermentuota gauromečio arbata: Fermentuotai arbatai geriausia rinkti jaunus rasotus gauromečio lapelius žydėjimo pradžioje. Tada lapelius gerai sutrinti, jog išsiskirtų sultys, sudėti į trilitrinį stiklainį, suspausti, aklinai uždengti, palikti saulėje 6-12 valandų, priklausomai nuo saulės intensyvumo. Gauromečio lapai turi sušusti bei fermentuotis. Po to paskleisti ant paklodės ir sudžiovinti. Galima gamintis kvapnią gurmanišką gauromečio arbatą. Gerti arbatą 30 minučių prieš valgį arba praėjus porai valandų po valgio.

 

PASTABA: Prieš praktikuojant gauromečio gydomuosius būdus būtina pasikonsultuoti su gydytoju.

 

LITERATŪROS SĄRAŠAS

Artiomova A. Citrina gydantis saulės stebuklas. Obuolys. 2013. ISBN 978-609-403-585-2

Dan O. Jauninantis veido ir kūno masažas. Obuolys. 2011. ISBN 978-609-403-280-6

Didysis organizmo valymas dietomis. Medicina ir dar kai kas visiems. 2012. ISBN 978-9986-578-91-8

Gydomoji augalų galia. 1000 tradicinės ir liaudies medicinos patarimų. Dajalita. Kaunas. 2014. ISBN 978-609-424-039-3

Hensel W. Vaistinių augalų žinynas. Aktėja. 2007. ISBN 978-9955-21-186-0

Ivanovas V. Gydančioji žolelių galia. Asveja. Vilnius. 2000. ISBN 9955-464-01-1

Jankevičienė R. Vasarą žydintys augalai. Mokslas. 1987.

Jansonė I. Maistas, kuris palaiko. Ryga. 2013. ISBN 978-9984-868-61-5

Kalasauskienė S.M. Vaistiniai augalai gydymui, kosmetikai, kulinarijai. Asveja. Vilnius. 2009. ISBN 978-9955-738-21-3

Malachov G. Augaliniai antibiotikai. Salybus. Vilnius. 2011. ISBN 978-609-8059-02-1

Natūralios priemonės nuo 100 ligų. Medicina ir dar kai kas visiems. 2013. ISBN 978- 609-8095-03-6

Natūralūs sveikatos receptai moterims. Medicina ir dar kai kas visiems. 2012. ISBN 978-609-8095-01-2

Nuo virškinamojo trakto ligų. Medicina ir dar kai kas visiems. 2011. ISBN 978-9986-578-81-9

Nuo cukrinio diabeto ir nutukimo. Medicina r dar kai kas visiems. 2013. ISBN 978-609-8095-04-3

Nuo nervinės kilmės negalavimų. Medicina ir dar kai kas visiems. 2010. ISBN 978-9986-578-77-2

Obelavičius S. Gamtos dovanos. Alma literra. Vilnius. 2013. ISBN 978-609-01-0954-0

Petrauskaitė D. Patarimai peršalus. Panevėžys. 2014. ISBN 978-609-408-588-8

Ragažinskienė O., Rimkienė S., Sasnauskas V. Vaistinių augalų enciklopedija. Lututė. Kaunas. 2005. ISBN 9955-575-73-5

Senolių receptai. 230 receptų vaikų ligoms gydyti. Asveja. Vilnius. 2010. ISBN 978-9955-738-28-2

Senoviniai ir netradiciniai gydymo būdai. Medicina ir dar kai kas visiems. 2010. ISBN 978-9986-578—66-6

Sveikata ir dietos. Medicina ir dar kai kas visiems. 2012. ISBN 978-9986-578-89-5

Sveikatos gėrimai. Medicina ir dar kai kas visiems. 2010. ISBN 978-9986-578-67-3

365 sveikatos dienos. Medicina ir dar kai kas visiems. 2013. ISBN 978-609-8095-11-1

Prieiga per internetą: http://www.vlmedicina.lt/2014/06/gurmaniskai-kvapniai-arbatai-siauralapis-gaurometis/

Prieiga per internetą: http://konsultuokis.lt/?p=3128

Prieiga per internetą: http://onko-stop.lt/index.php/lt/straipsniai/siauralapis-gaurometis-siauralape-ozkaroze/

Prieiga per internetą: http://www.sos03.lt/Vaistazoles/Siauralapis_gaurometis

Preiga per internetą: http://www.medguru.lt/vaistinele/vaistazoles/siauralapio-gauromecio-lapai/

Prieiga per internetą: http://www.aliejus.com/index.php/vaistazoles/ozkaroze


© 2012-2021 | Visos teisės saugomos.